Dok Ukrajina od Zapada traži novo oružje, Rusija uči iz svojih grešaka: "Trenutno je sve u rukama Gerasimova"

Ukrajina se sada priprema za brutalno proleće, očekujući jaku rusku ofanzivu kojom bi Kremlj mogao da zauzme teritorije u Lugansku i Donjecku koje su pod kontrolom Kijeva

  • 12
Ukrajina Amerika, Raketni odbrambeni sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski zvaničnici priznali su da Rusija uči iz svojih grešaka, što njihovim protivnicima otežava da pronađu i unište njihova skladišta oružja i logističke položaje.

Zbog toga im je, kako tvrde, potrebna municija većeg dometa koja može da dobaci do ruske teritorije. Oni takođe veruju da je izbor Valerija Gerasimova za novog komandanta ruske vojske u Ukrajini, poslednji u nizu pokušaja Kremlja da reformiše vojno rukovodstvo.

"Rusi preko Krima sve premeštaju u južni deo Ukrajine iz logističkih čvorišta u Rusiji", tvrdi šef ukrajinskih obaveštajaca Vadim Skibitski u izjavi za CNN.

On dodaje da su ti logistički centri i skladišta municije od krucijalnog značaja za Rusiju i da bi ta mesta trebalo napasti.

"Pod tim ne mislim samo na ona koja se nalaze na Krimu, već i u Rusiji", smatra on.

Prema njihovim obaveštajnim podacima, ruski logistički centri nalaze se na 80, do 120 kilometara od linije fronta, što znači da su Ukrajincima potrebne rakete dužeg dometa kako bi mogli da ih gađaju.

Nekoliko drugih ukrajinskih zvaničnika poručilo je za CNN da Ukrajina želi da započne veliku kontraofanzivu, pre nego što Rusi ojačaju i budu spremni da napreduju. Međutim, da bi Kijev to uradio, potrebno im je da dosegnu dalje.

"Da biste započeli kontraofanzivu, morate da budete u stanju da uništite njihovu brojnu infrastrukturu, ne samo na liniji fronta, već i 100, do 150 kilometara iza nje", kaže Skibitski.

On dodaje da su im za takav poduhvat potrebni tenkovi, borbena vozila, kao i drugo oružje kojim bi mogli brzo da deluju.

Prošlog leta SAD su donirale Ukrajini sisteme HIMARS, međutim njihov domet nije dovoljno dug da dosegne do ruske logističke infrastrukture. Čini se da SAD ciljano biraju da ne pošalju Ukrajini sisteme kojima bi mogli da dosegnu do Rusije, kako bi sprečili da postanu direktan učesnik sukoba.

Pripreme za proleće

Ukrajina se sada priprema za brutalno proleće, očekujući jaku rusku ofanzivu kojom bi Kremlj mogao da zauzme teritorije u Lugansku i Donjecku koje su pod kontrolom Kijeva.

"Rusija će nastaviti sa ofanzivnim akcijama kako bi ostvarili svoj primarni cilj, a to je potpuno zauzimanje Luganska i Donjecka, zato očekujemo da će fokus Kremlja biti upravo u ovim oblastima", kazao je Skibicki.

On takođe tvrdi da se ruska vojska radi na pregrupisanju snaga.

"Vidimo da su trupe koje su bile na obuci u Belorusiji već ovde, u Lugansku. Dakle, oni su se pripremali, stvarali rezerve, a ove rezerve uključuju i jedinice Vazdušno-desantnih snaga", tvrdi šef ukrajinskih obaveštajaca.

Najviši oficir ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnij, rekao je u decembru da Ukrajina očekuje rusku ofanzivu između kraja januara i marta ove godine.

Skibicki tvrdi da je davanje odgovornosti Gerasimovu verovatno poslednja šansa Putina da popravi situaciju i da bar delimično ostvari svoje ciljeve koji su postavljeni na početku "specijalne vojne operacije".

"Trenutno je sve u Gerasimovim rukama, svi resursi, sve oružane snage, ceo logistički sistem, ceo sistem proizvodnje, snabdevanja i održavanja naoružanja koji je na raspolaganju za trupe", rekao je on.

Valery Gerasimov, Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

Međutim, Ukrajinci veruju da je ruska vojna mašina još uvek oslabljena na nekoliko frontova i očekuju dalje promene u njenoj hijerarhiji.

"Prema našoj proceni, ovo nije konačna promena. Putin zaista ima problema sa komandom, kako na najvišem nivou, među generalima, tako i na nižim nivoima među komandirima i vođama četa.

"Vagner više ne deluje sam"

Skibicki i drugi ukrajinski zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima CNN-a tvrde da se Rusi takođe muče sa proizvodnjom oružja u dovoljnim količinama, posebno tenkove, borbena vozila i artiljerijske sisteme.

"Vrlo malo napredujemo u pogledu novog naoružanja", rekao je Skibitski.

Američki i ukrajinski zvaničnici rekli su za CNN ranije ovog meseca da je ruska artiljerijska vatra drastično smanjena u odnosu na raniji maksimum, a na nekim mestima za čak 75 odsto.

Rekli su da bi Rusija mogla da racionalnije da troši artiljerijske metke zbog malih zaliha, ili bi to moglo da bude i deo šireg preispitivanja taktike.

Čini se da Ukrajinci takođe veruju da su Vagnerovi privatni plaćenici, koji su se istakli u borbama za Soledar, možda dostigli vrhunac.

"Sve u vezi sa bilo kakvim uspehom u Donjecku i Lugansku biće pripisano oružanim snagama Ruske Federacije i Gerasimovu", rekao je Skibicki.

On dodaje da će Jevgeniju Prigožinu, vođi Vagnerovaca, biti pripisana manja zasluga, posebno zbog njegove otvorene borbe za vlast.

"Rukovodstvo ruskih oružanih snaga će pokušati da omalovaži Prigožinovu ulogu i njegovo mesto koliko god može, tako da on ne može da ojača svoju poziciju u hijerarhiji Kremlja", objašnjava on.

Posle nedelja u kojima je pažnja bila usmerena na istočni grad Bahmut i prisustvo Vagnera na frontu, ukrajinski zvaničnici takođe očekuju da će se sledeća faza sukoba odigrati na mnogo širem platnu.

"Vagner više ne deluje sam. Tamo su sada i drugi rezervisti, poput onih Vazdušno-desantnih trupa i drugih borbenih brigada, tako da više ne možemo da govorimo da Vagnerovci tamo deluju sami", smatra on.

Video: Ovo je trenutak kada je Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. januar 2023 | 19:53

    RUSI VIDE DIREKTNO UCESCE AMERA I NATO ALIJANSE U RATU U UKRAJINI STO ZNACI DA JE SVET USAO U 3 SVETSKI RAT PA CE I RUSKA STRATEGIJA BITI DRUGACIJA !!! BICE TO RAT BEZ MILOSTI PROTIV NATO FASISTA!!!!!

  • Рус

    25. januar 2023 | 19:59

    Poljska je sledeca država u ratu...

  • Lik

    25. januar 2023 | 20:16

    Čuj ti ovo. Da pre nego što Rusi ojačaju urade kontaofanzivu. To kao oni misle da su ojačali pre Rusije....joj kakvi su ovi Ukrajinci optimisti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA