SAD osudile Kineza zbog špijunaže: Tvrde da je skupljao podatke o naučnicima i inženjerima

Ji Čaokin je uhapšen još 2018. godine, a prošlog septembra mu je dokazano da je nelegalno radio na teritoriji SAD kao agent kineske obaveštajne službe i da je dao lažnu izjavu američkoj vojsci

  • 1
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Američkio sud osudio je kineskog inženjera Jia Čaokina na osam godina zatvora za špijunažu za kinesku vladu zbog prikupljanja podataka o naučnicima i inženjerima u SAD.

Prema Ministarstvu pravde SAD, zadatak Jia je bio da svog nadređenog u obaveštajnoj službi obaveštava o biografskim podacima osoba koje mogu da budu vrbovane kao budući kineski špijuni, prenosi Si-En-En.

U tu kategoriju spadaju Kinezi koji rade kao inženjeri i naučnici u SAD, a neki od njih su imali ugovor sa američkim Ministarstvom odbrane.

Špijunska aktivnost Jia Čaokina bila je deo šireg plana kineske obaveštajne službe da stigne do podataka o naprednim vazdušnim, kosmičkim i satelitskim tehnologijama koje razvijaju američke kompanije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

Ji Čaokin je uhapšen još 2018. godine, a prošlog septembra mu je dokazano da je nelegalno radio na teritoriji SAD kao agent kineske obaveštajne službe i da je dao lažnu izjavu američkoj vojsci.

Kineski inženjer je još 2016, godinu dana nakon promocije na univerzitetu, bio uključen u američki vojni program za strane studente koji omogućava da se strani državljani vrbuju "ako imaju veštine koje su vitalne za nacionalnu bezbednost."

U molbi za ulazak u vojni program, Ji je lažno tvrdio da u proteklih sedam godina nije imao nikakve kontakte sa stranom vladom, a u intervjuu sa predstavnikom američke vojske nije naveo svoje veze i kontakte sa kineskom obaveštajnom službom, navodi Ministarstvo pravde SAD.

Dve godine kasnije, Ji Čaokin je upao u zamku kada se nekoliko puta sreo sa predstavnicima obaveštajnih službi SAD koji su se lažno predstavili kao kineski obaveštajci.

Na tim susretima, Ji se naširoko raspričao o svojim planovima da kao američki državljanin sa bezbednosnom proverom zaposli u Si-Aj-Eju, Ef-Bi-Aju ili NASI i tako stekne pristup data bazama sa strogo čuvanim podacima o naprednim tehnologijama koje bi delio sa Kinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA