Nemački ministar otkrio kada tenkovi Leopard 2 stižu u Ukrajinu: Većina Nemaca podržava odluku

Prema ispitivanju javnog mnjenja koje je za medijsku kuću RTL sproveo institut Forsa, nešto više od polovine ispitanih, njih 53 odsto, podržava isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini

  • 8
Leopard tenk 2 oružje Foto: Tanjug/AP

Nemačka bi prve tenkove Leopard 2 mogla da isporuči Ukrajini već u martu, a prema istraživanjima javnog mnjenja isporuku tenkova podržava većina Nemaca, saopšteno je danas.

"Prva isporuka nemačkih tenkova bi mogla da bude spremna krajem marta ili početkom aprila. Tenkovi bi Ukrajinu mogli da stave u poziciju da se uspešno suprotstavi ruskim sistemima", rekao je nemački ministar obrane Boris Pistorius.

On je zatim pokušao da opravda odugovlačenje s odlukom o slanju.

"Tenkovi bi trebalo da pravovremeno stignu u Ukrajinu kako bi bili u upotrebi prije početka očekivane ruske prolećne ofenzive", dodao je nemački ministar obrane.

On je još jednom opravdao oprezni pristup nemačke savezne vlade u procesu donošenja odluke o isporuci tenkova Ukrajini.

"Mi smo pregovarali s našim prijateljima i partnerima, a za to je potrebno vreme", rekao je Pistorius.

Prema ispitivanju javnog mnjenja koje je za medijsku kuću RTL sproveo institut Forsa, nešto više od polovine ispitanih, njih 53 odsto, podržava isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Najveći broj pristalica isporuke tenkova je među biračima vladine stranke Zeleni, a protivnika među pobornicima desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD). Protivljenje isporuci tenkova je posebno veliko na istoku Nemačke, području bivšeg DDR-a koje je godinama bilo pod uticajem SSSR-a.

Anketa je pokazala i da 41 odsto ispitanih veruje da bi isporuka tenkova mogla da promeni ishod rata.

Većina ispitanih oko 63 odsto, istovremeno odbacuje isporuku borbenih aviona Ukrajini, kako to trenutno traži ukrajinsko rukovodstvo.

Njemački kancelar Olaf Scholz je, obraćajući se Bundestagu u srijedu, odbacio mogućnost isporuke borbenih aviona Ukrajini.

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    26. januar 2023 | 14:38

    Nacistima ovo nece biti prvi put da salju na Rusiju tenkove mada ce proci isto kao prvi put😘

  • Ljubiša

    26. januar 2023 | 15:01

    Zašto imam utisak da Rusi jedva čekaju, čak i više od Zelenskog, da stignu ti tenkovi? Da im nisu spremili dobrodošlici i iznenadjenje, ili je to osnov da Berlin bude sravnjen... brutalnije nego '45.

  • Febo

    26. januar 2023 | 14:48

    Bes svetski Rat ako u njemu ne ucestvuju Nemci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA