Bivši predsednici SAD zamoljeni da ponovo potraže poverljive dokumente u svojim domovima

"Odgovornost da se poštuje Zakon ne smanjuje se nakon isteka mandata

  • 0
Nacionalni arhiv SAD

Foto: Tanjug/AP

Nacionalni arhiv SAD zatražio je danas od bivših predsednika i potpredsednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumenta i provere da li se među njima nalaze poverlijvi dokumenti ili drugi važni papiri.

Povod za ovo pismo je što su upravo takvi dokumenti pronađeni u domovima predsednika Džozefa Bajdena, bivšeg predsednika Donalda Trampa i bivšeg proptredsednika Majka Pensa.

''Odgovornost da se poštuje Zakon o predsedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon isteka mandata. Zahtevamo da izvršite proveru svih materijala koji se odnose na administraciju za koju ste bili imenovani predstavnik prema Zakonu o evidenciji, kako biste utvrdili da li materijali za koje se pretpostavlja da su lične prirode nenamerno sadrže predsedničke ili potpredsedničke zapise koji podležu Zakonu, bez obzira da li su poverljivi ili ne'', navodi se u pismu Nacionalnog arhiva u koji je CNN imao uvid.

Nacionalni arhiv je pismo poslao predstavnicima bivših predsednika Donalda Trampa, Baraka Obame, Džordža Buša, Bila Klintona, Džordža H. Buša, Ronalda Regana, kao i predstavnicima bivših potpredsednika Majka Pensa, Džozefa Bajdena, Dika Čejnija, Ala Gora i Dena Kvejla.

U pismu se navodi da ''iako je velika pažnja u ovim slučajevima bila usmerena na poverljive informacije, Zakon zahteva da se svi podaci vezani za administracije od Regana pa nadalje moraju preneti u Arhiv, bez obzira na klasifikaciju''.

Bivši predsednik Džimi Karter nije dobio pismo iz Arhiva, pošto je tehnički izuzet od Zakona o predsedničkim evidencijama, jer iako ga je on potpisao zakon je stupio na snagu posle isteka njegovog mandata.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA