≫ 

Zbog ubistva i silovanja Dane, nevin proveo 20 godina u zatvoru: Sud nema dokaze da je bio na mestu zločina

Ubistvo plavokose i plavooke turistkinje iz Virdžinije privuklo je veliku pažnju javnosti u SAD-u i godinama je ostalo nerešeno, pa je policija bila pod snažnim pritiskom da pronađe ubicu

  • 0
Albert “Ian” Schweitzer Foto: Tanjug/AP

Albert Ijan Švajcer proveo je 20 godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva, a sada je dokazano da je nevin i da uopšte nije bio na mestu zločina.

Ovaj Havajac koji sada ima 51 godinu, osuđen je 2000. godine za ubistvo 23-godišnje turistkinje iz Virdžinije, Dane Ajrlend, na Badnji dan 1991. godine. Dobio je 130 godina zatvora, ali je uvek tvrdio da je nevin. U utorak je sudija Peter Kubota presudio da Švajcera treba "odmah osloboditi".

Usledio je aplauz u sudnici na Velikom ostrvu, gde je prebačen na saslušanje iz zatvora u Arizoni. Švajcer je nakon toga za AP rekao kako je pravosudni sistem "manjkav", napominjući da je on samo jedan od mnogih zatvorenih za zločine koje nisu počinili.

Dana Ajrlend pronađena je jedva živa u grmlju pokraj staze u Puni, zabačenom delu havajskog Velikog ostvra. Bila je silovana i pretučena, a kasnije je od posledica povreda preminula u bolnici. Oštećeni bicikl koji je vozila pronađen je nekoliko kilometara dalje, izgledao je kao da je na njega naletelo vozilo.

Ubistvo plavokose i plavooke turistkinje iz Virdžinije privuklo je veliku pažnju javnosti u SAD-u i godinama je ostalo nerešeno, pa je policija bila pod snažnim pritiskom da pronađe ubicu.

"Kad god imate belu, žensku žrtvu ona dobije puno više pažnje od obojenih ljudi i lokalaca sa Havaja", rekao je Kenet Lavson iz "Hawaii Innocence Projecta", organizacije koja se bavi dokazivanjem nevinosti krivo osuđenih.

"Roditelji žrtve su, razumljivo, bili besniji. Stvorio se ogroman pritisak da se ovaj slučaj reši. A kada se to dogodi, prave se greške. Neke namerne, a neke nenamerne", dodao je.

Porodica žrtve zasad još nije komentirala Albertovo oslobađanje.

"DNK dokazi prethodno predočeni u ovom slučaju pripadaju nepoznatom muškarcu, a niti jednom od trojice osuđenih. Prema tome, nova analiza pokazala je da Albertov automobil VW Buba nije ostavio tragove guma ni na jednom od mesta gde su pronađeni Dana Ajrland odnosno njen bicikl. Forenzičar je zaključio da povreda na njenoj levoj dojci nije trag od ugriza, kao što se pre verovalo", navodi se u peticiji koju su aktivisti dostavili sudu uoči novog suđenja.

Video: Telegraf ponovo ispred kuće milionerke, majke Brajana Volša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA