• 0

Namamio je u stan i izbo 90 puta: "Sestra bi mi danas bila živa da smo znali njegovu prošlost"

Hejli Vodsvort kaže da bi njena sestra Ešli još uvek bila živa da je njena porodica znala da je njen dečko osuđen protiv žena zbog napada i uznemiravanja

  • 0
sister Hailey i Ashley Wadsworth

Foto: Društvene mreže

Sestra kanadskog tinejdžera ubijenog u Britaniji poziva na promenu zakona Velike Britanije kako bi se lakše proveravalo da li neko ima kriminalnu prošlost.

Hejli Vodsvort kaže da bi njen brat i sestra Ešli još uvek bila živa da je njena porodica znala da je dečko koji ju je namamio u svoj dom u Eseksu osuđen protiv žena zbog napada i uznemiravanja, piše Miror.

Ali ona kaže da je ovde teže pronaći takve informacije, za razliku od Kanade, pa ona i njena porodica nisu imali pojma o mračnoj prošlosti Džeka Sepla.

A pre godinu dana ove nedelje zadavio je i izbo nožem 19-godišnju Ešli, nanevši joj 90 rana, nakon što je ona trpela sve veće nasilje od njega u njegovom stanu u Čelmsfordu.

Sepl, 23, dobio je život sa najmanje 23 godine i šest meseci.

Kako se bliži godišnjica ubistva, Hejli (22) opisuje nasilni susret sa ubistvom svoje sestre – i bes koji porodica i dalje oseća.

Na suđenju Sepleu se pokazalo da je imao osam prethodnih osuda, skoro sve za nasilje u porodici. Sudija je rekao da to pokazuje "jasan obrazac nasilnog i kontrolisanog ponašanja za određeni broj žena".

Kasnije se ispostavilo da su dvojica njegovih prethodnih partnera i njegova rođena majka izrekli zabranu prilaska protiv njega. „Pre sudskog postupka nismo imali pojma o ovim prethodnim osudama, a Ešli uopšte nije imala pojma“, rekla je Hejli.

Ashley Wadsworth

Foto: Essex Police

„U Engleskoj bi trebalo da bude više otvorene provere prošlosti. Ovde možete da tražite bilo koga na mreži da vidite da li ima krivični dosije – tako bi trebalo da bude.

- Da smo znali njegovo poreklo, nikada je ne bismo pustili. Iako je imala 19 godina, odvukao bih je sa tog aerodroma.

Seple je upoznala Ešli na mreži kada je ona imala 12, a on 15 godina. Oduvek je sanjala da poseti London i pala je na tetoviranu Britanku. Ali jednom u njegovom stanu romansa se pogoršala.

Hejli je bila svedok njegovog ponašanja u jezivim FaceTime video pozivima sa svojom sestrom u nedeljama pre ubistva.

Rekla je: „Ešli me je pozvala i videla sam da je staklo svuda. Seple ju je udario čašom u glavu. „Rekla je, 'on me sada tera da sve to očistim' i onda je spustila slušalicu.

- Oko nedelju dana pre nego što je umrla bili smo na FaceTime-u i on se naljutio na nju i bacao joj je predmete, poput sveća i slično, u lice.

- Na dan kada je umrla bili smo na FaceTime-u dok su se svađali. Skočio je na nju i ona je ispustila telefon, ali je pao iskosa i naslonjen na kauč. Mogao sam da je vidim kako je udara pesnicom u glavu.

"Rekao sam, 'Prekidam, zovem u pomoć'. Onda me je zvala njihova komšinica jer joj je Sepl razbio telefon i Ešli je bila tamo sa njom. Rekla je, 'tukao me je... Ne znam šta da radim. Prošaputala je: „Uplašena sam“, a ja sam rekao: „Moraš odmah da dođeš kući“.

"Rezervirali smo joj let za dva dana kasnije. Mislio sam da će je možda gurati, ali nisam mislio da će joj okončati život".

Sledećeg jutra Hejli je uputila nekoliko poziva na Seplov telefon. „Sledeće što mi je zazvonio telefon. Policija Eseksa tražila je od mene opis kako moja sestra izgleda“, rekla je Hejli.

- Tada sam znao da je Ešli otišla. Samo sam pao na zemlju i vrisnuo. Morao sam da kažem mami i tati: 'Ešli je otišla'. Sada Hejli treba da se uda za verenika u septembru bez svoje voljene sestre. Rođak će nositi Ashleinu sliku.

Hejli je dodala: „Život bez nje je zaista težak. Nikada ne nestaje.”

Ešli je sahranjena u svom rodnom gradu Vernonu u Britanskoj Kolumbiji. Hejli je dodala: "Bila je najlepša i nevina devojka. Brinula se o svima. Oduzeta joj je život."

U Britaniji, javnost može da koristi šemu otkrivanja nasilja u porodici da pita policiju da li je partner osuđivan. Poznat je kao Klerin zakon po Kler Vud, koju je 2009. ubio njen bivši dečko Džordž Eplton, koji je imao dosije nasilja nad ženama.

Klerin otac Majkl Braun je pet godina vodio kampanju za zakon.

On je stupio na snagu u Engleskoj i Velsu 2014. godine, a kasnije verzije šeme su se pojavile u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

Ali Hejli želi da naša vlada ode mnogo dalje i prati kanadske vlasti u stavljanju na raspolaganje sudskih presuda putem jednostavnih pretraga imena prestupnika na Internetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok