U Australiji nestala radioaktivna kapsula: Opasna po ljude, izuzetno mala, ne smete joj prići više od 5 metara

"Gubitak kapsule koja sadrži visoko radioaktivni cezijum-137, dimenzija samo šest puta osam milimetara, izuzetno je zabrinjavajući s obzirom na veoma opasan materijal", rekao je Rodžer Kuk, zamenik premijera Zapadne Australije

  • 4

Vlasti u Zapadnoj Australiji tragaju za radioaktivnom kapsulom veličine samo par milimetara. Ona je ispala iz kamiona pre par dana, a njeno odsustvo je upravo primećeno.

Mala, opasna kapsula je navodno ispala iz kamiona tokom transporta iz rudnika severno od rudarskog grada Njumena do skladišta u blizini metropole Pert.

Kako i gde je tačno kapsula nestala tokom rute od skoro 1.400 kilometara nije jasno. Sve se navodno desilo tokom druge nedelje januara, oko 12. januara, ali prema pisanju ABC, da je kapsula nestala primećeno je tek 25. januara, kada je kamion istovaren.

"Gubitak kapsule koja sadrži visoko radioaktivni cezijum-137, dimenzija samo šest puta osam milimetara, izuzetno je zabrinjavajući s obzirom na veoma opasan materijal", rekao je Rodžer Kuk, zamenik premijera Zapadne Australije.

Regionalni zdravstveni službenik Endrju Robertson izdao je hitno upozorenje tokom vikenda. Svako ko otkrije nešto što liči na sićušnu kapsulu treba da se drži udaljenosti od najmanje pet metara. Ministarstvo zdravlja Zapadne Australije obavestilo je javnost o incidentu kasno u petak.

Radioaktivne kapsule se koriste u rudarstvu. U regionu Njuman, gde je počeo transport, uglavnom se kopa gvozdena ruda. Sićušna radioaktivna kapsula bila je deo merača zračenja koji se obično koristi za merenje radioaktivnosti u postrojenjima za preradu nafte i gasa, piše ABC.

Vatrogasne i spasilačke ekipe pretražile su 36 kilometara prometne teretne rute pomoću prenosivih detektora radijacije i metala, izvestila je u nedelju australijska novinska agencija AAP. Vlasti su takođe koristile GPS podatke kamiona da odrede tačnu rutu vozača i vide gde je stao.

Opasna za ljude

"Kapsula emituje priličnu količinu radijacije", rekao je Robertson.

U radijusu od jednog metra, ovo je otprilike kao deset rendgenskih zraka u roku od jednog sata - ili količina prirodnog zračenja kojoj je osoba izložena tokom cele godine.

"Emituje i beta i gama zrake. Ako joj se približite, možete pretrpeti oštećenje kože, uključujući i opekotine kože", rekao je Robertson.

On je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vidi da je takva radioaktivna kapsula znatno manja od novčića od deset centi.

U potrazi su učestvovali vatrogasna brigada, policija Zapadne Australije, Ministarstvo zdravlja i stručnjaci. Od vlasnika vozila koji putuju Velikim severnim auto-putem zatraženo je da provere svoje gume, navodi emiter ABC.

Kapsula se možda zaglavila tamo i već je stigla u druge delove zemlje. Vlasti su upozorile da niko ne može da garantuje da će ona biti pronađena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA