≫ 

Raste broj žrtava u napadu na džamiju: Pakistanski talibani preuzeli odgovornost

Sidik Kan, policijski zvaničnik, saopštio je da je broj poginulih porastao na 47, a među mrtvima je i Nur-ul-Amin, koji je predvodio molitvu

  • 0
akistan teroristički naopad Foto: Tanjug/AP

Najmanje 47 osoba je poginulo u Pakistanu, a još 150 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na džamiju, saopštili su zvaničnici,a prenosi BBC.

Komandant pakistanskih talibana Sarbakaf Mohmand u objavi na Tviteru preuzeo je odgovornost za napad, navodi AP uz napomenu da nije uspeo da stupi u kontakt sa portparolom te militantne organizacije kako bi proverio objavu.

Napadač sa prslukom koji je bio pun eksploziva detonirao je napravu tokom molitve u džamiji u severozapadnom gradu Peševaru, kojoj je, kako se procenjuje, prisustvovalo više od 300 osoba. Pešavar je glavni grad severozapadne granične provincije Hajber Pahtunhva i planinskih oblasti prema Avganistanu, gde su pobunjeni pakistanski talibani prisutni u velikom broju, zbog čega je poprište čestih napada militanata, navodi AP.

Sidik Kan, policijski zvaničnik, saopštio je da je broj poginulih porastao na 47, a među mrtvima je i Nur-ul-Amin, koji je predvodio molitvu.

On je naveo i da se napadač razneo dok je bio među vernicima. Šef policije u Pešavaru Ijaz Khan rekao je da je najmanje 150 osoba ranjeno, a obližnja bolnica saopštila je da je mnogo ranjenih u kritičnom stanju, što izaziva zabrinutost da bi broj poginulih još mogao da raste, prenosi AP.

Kako se navodi, većina poginulih i ranjenih su policajci, jer je džamija deo kompleksa koji se koristi i kao sedište gradske policije. Policijski kompleks se nalazi u zoni visoke bezbednosti u Pešavaru, zajedno sa nekoliko vladinih zgrada i nije jasno kako je bombaš uspeo da uđe neprimećeno u zonu.

Policijski zvaničnici su saopštili da se deo zgrade urušio i veruje se da su ljudi i dalje zarobljeni u ruševinama, preneo je Rojters.

Spasioci pokušavaju da dođu do vernika koji su zarobljeni pod ruševinama, navela je policija.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif osudio je napad i naložio vlastima da obezbede najbolju moguću zdravstvenu negu ranjenima.

On je obećao da će biti pokrenuta akcija protiv odgovornih za napad.

Bivši premijer Imran Kan na Tviteru je osudio bombaški napad i uputio je saučešće porodicama žrtava uz poruku da je najvažnije da se poboljša prikupjanje obaveštajnih podataka i da se pravilno opreme policijske snage za borbu protiv rastuće pretnje terorizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA