≫ 

Kineska provincija ukinula "politiku jednog deteta": Opala im stopa nataliteta, prvi put posle 60 godina

"Politika jednog deteta" je uvedena 1979. godine, a konačno je odbačena 2016. godine

  • 0
Kina dečak Foto: Tanjug/AP

Parovima u kineskoj provinciji Sečuan biće dozvoljeno da imaju onoliko dece koliko žele, dok se zemlja i dalje bori sa padom broja stanovnika. Prošle godine, populacija u Kini je opala po prvi put za 60 godina, prenosi BBC.

Decenijama, Kina je imala "politiku jednog deteta". Pretprošle godine, broj dece koji je dozvoljen venčanim parovima je podignut na tri.

U sklopu promene politike je i dozvola nevenčanim individuama da imaju decu. Prethodno je postojala zabrana da žene koje su same rađaju.

"Politika jednog deteta" je uvedena 1979. godine, a konačno je odbačena 2016. godine. Porodice koje su kršile pravila su kažnjavane, a u nekim slučajevima, roditelji su ostajali bez posla. U kulturi koja istorijski više vrednuje dečake od devojčica, ova politika je vodila do prisilnih abortusa.

Ipak, promene koje su počele 2016. godine nisu uspele da zaustave pad broja novorođene dece. Prošle godine, po prvi put, broj smrti je prevazišao broj rođenja.

U Sečuanu inače živi 80 miliona ljudi. Susedne zemlje, uključujući Japan, takođe se suočavaju sa padom nataliteta. Japanski premijer je rekao da je njegova zemlja na ivici da kao društvo ne može da funkcioniše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA