≫ 

U Kijevu se održava važan EU sastanak: "Ovo je snažna poruka Moskvi"

Predsednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju u utorak uveče izrazio nadu da će samit potvrditi visok "nivo saradnje i napretka" s EU-om

  • 9
Kijev Foto: Tanjug/AP

Ukrajina i Evropska unija održaće 3. februara sastanak na vrhu u Kijevu koji je ukrajinska vlada nazvala "snažnom porukom" upućenom Moskvi gotovo godinu dana od početka ruske invazije.

Ruska vojska, koja je poslednjih dana u ofanzivi, tvrdila je u utorak da je zauzela selo blizu Bahmuta, koji je vruća tačka u borbama na istoku Ukrajine.

Sastanak na vrhu s 27 je važna etapa, nekoliko meseci pošto je Kijev dobio službeni status kandidata za EU.

Predsednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju u utorak uveče izrazio nadu da će samit potvrditi visok "nivo saradnje i napretka" s EU-om, prenosi Hina.

"Očekujemo nove vesti za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

"Činjenica da se samit održava u Kijevu snažna je poruka upućena našim partnerima, ali i neprijateljima", istakao je ranije premijer Denis Šmihalj, rekavši da "od samita očekuje pozitivnu prelaznu ocenu naših napora na evropskoj integraciji".

Dvodnevni sastanak na vrhu treba da podstakne "Evropu da veruje u pobedu Ukrajine", dodao je.

Sastanak se održava nekoliko dana pošto je Zapad, nakon dugog otezanja, odobrio slanje teških tenkova ukrajinskoj vojsci. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Ukrajina očekuje "120 do 140" zapadnih tenkova kako bi potisnula rusku vojsku.

Ovo je prvi put da Kijev otkriva broj teških modernih oklopnjaka koje su mu obećali njegovi zapadni saveznici. Ruske snage na terenu odlučne su u nameri da preuzmu inicijativu, nakon poraza koji su je jesenas naterali na povlačenje na severoistoku i na jugu zemlje.

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. februar 2023 | 08:09

    ZAPADNA RUSOFOBIJA I KINOFOBIJA URNISE SVET -FASISTI SU ZLO KOJE SE MORA ISKORENITI !!! SLAVA PUTINU!!! SLAVA RUSIJI!!! SMRT NATO FASISTIMA!!!

  • Toma

    1. februar 2023 | 07:25

    Nato I evropski fasisti su u veliko u ratu sa Rusijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA