Kamala Haris dolazi na sahranu Afroamerikanca kojeg su policajci pretukli u Memfisu

Potpredsednica Kamala Haris je u utorak razgovarala telefonom s Nikolsovom majkom i očuhom koji su je pozvali na sahranu, rekao je njihov advokat

  • 0
Tyre Nichols Tajr Nikols Afroamerikanac Memfis Foto: Tanjug/AP

Sahrana Afroamerikanca Tajra Nikolsa, žrtve policijskog nasilja koje je zgrozilo SAD, održaće se danas u Memfisu, a njoj će prisustvovati potpredsednica Kamala Haris.

Sve upućuje na to da će događaj poprimiti političku dimenziju, a advokat porodice Tajra Nikolsa, Ben Kramp trebalo bi "da pozove na delovanje" protiv policijskog nasilja.

Očekuje se i dolazak brata Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je policajac belac ugušio 2020. pritisnuvši mu vrat kolenom, što je podstaklo velike antirasne proteste. Velečasni Al Šarpton, istaknuti borac za građanska prava, održaće oproštajni govor u crkvi.

Služba treba da počne u 10.30 (17.30 sati po srednjoevropskom vremenu).

Tajra Nikolsa (29) su 7. januara zaustavili pripadnici posebne grupe memfiske policije poznate kao Škorpion zbog saobraćajnog prekršaja, saopšteno je posle. Ali su ga premlatili na smrt i nakon tri dana je umro u bolnici.

Potpredsednica Kamala Haris je u utorak razgovarala telefonom s Nikolsovom majkom i očuhom koji su je pozvali na sahranu, rekao je njihov advokat, prenosi Hina.

"U tom razgovoru koji je opisala kao "veoma emotivan", "potpredsednica je tešila majku i čak joj izmamila osmeh", rekao je Ben Kramp koji zastupa i porodicu Džordža Flojda.

Strašni snimci hapšenja Nikolsa i grubog premlaćivanja objaviile su prošle nedelje najveće televizijske mreže u zemlji.

Petorica policajaca su otpuštena i optužena za ubistvo. Grupa Škorpion kojoj su pripadali, a čiji je zadatak bio da smanji nezakonite aktivnosti u osetljivim četvrtima raspoređivanjem većeg broja ljudi, raspuštena je.

Trojica medicinskih tehničara su otpuštena u vezi s događajem, a dvojica policajaca privremeno udaljena iz službe.

Tokom privođenja "niko nije imao samilosti prema Tajru Nikolsu i krivci moraju da odgovaraju", poručio je Ben Kramp.

Video: Policajac ubio Afroamerikanca: Teksaška policija objavila snimak akcije koja je dovela do ubistva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA