Kako se velike države bore protiv duvanskog dima

Uprkos svim ograničenjima, zabranama i medicinskim protokolima, globalna istraživanja pokazuju da devet od deset pušača nažalost nastavlja da puši

  • 9
cigarete, nikotin, cigare, pušenje Foto: Shutterstock

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji koristi cigarete i ta brojka stagnira već godinama. Svetska zdravstvena organizacija priznala je da se broj korisnika cigareta veoma sporo smanjuje, odnosno do 2025. godine ta cifra će, manje-više ostati ista, više od milijardu ljudi.

Svesne manjkavosti dosadašnjeg pristupa, neke države su shvatile da je vreme za novu strategiju koja ima veće šanse da se izbori sa problemom duvanskog dima.

Velika Britanija – Kancelarija za unapređenje zdravlja Vlade Velike Britanije naručila je nezavisnu studiju koja je pokazala da "pušači koji bi prešli sa klasičnih na e-cigarete bili bi značajno manje izloženi toksičnim supstancama koje izazivaju plućne i kardiovaskularne bolesti". Izveštaj Instituta za javno zdravstvo još je 2018. godine, potvrdio da su e-cigarete 95 posto manje štetne od cigareta. Ove informacije zasnovane na velikom broju naučnih istraživanja razlog su zbog kog u ovoj zemlji tvrdokornim pušačima lekari preporučuju prelazak na elektronske cigarete, kako bi smanjili štetnost svog rizičnog ponašanja.

SAD - Američka Agencija za hranu i lekove je nakon detaljne provere, verifikovala da uređaj koji zagreva duvan "smanjuje izloženost pušača štetnim materijama", zbog čega bi prelazak sa cigareta na ove bezdimne proizvode "imao koristi za zdravlje stanovništva u celini". Paralelno, usled pojave velikog broja neregulisanih elektronskih cigareta - nekontrolisanog sadržaja, koje su u velikoj meri dostupne maloletnicima, u ovoj zemlji se intenzivno radi na čišćenju tržišta od neodgovornih proizvođača, kako bi punoletnim pušačima ostale dostupne samo alternative koje su dokazano manje štetne od nastavka pušenja.

Novi Zeland - Vlada ove države donela je strategiju o borbi protiv duvanskog dima kojom se zabranjuje kupovinu cigareta osobama rođenim nakon 01. 01. 2009. Ali, da bi zabrana koja se odnosi isključivo na klasične cigarete, imala efekta, strategija sadrži i drugi deo koji podrazumeva neophodnost primene koncepta smanjenja štetnosti. To znači da Vlada Novog Zelanda, tj. njihovo Ministarstvo zdravlja aktivno podstičе pušače, da ako ne mogu da odustanu, pređu na bezdimne alternative jer one predstavljaju manji rizik.

Ove strategije i dalje izazivaju kontroverze u delu stručne javnosti kojе smatra da alternativni proizvodi nisu dovoljno dugo na tržištu, kako bi se znali njihovi dugoročni efekti na zdravlje pušača, uprkos velikom broju dostupnih istraživanja koja pokazuju da, ukoliko su provereni, na nauci zasnovani i odgovorno komercijalizovani, ovi uređaji jesu bolja opcija za punoletne pušače. Sa druge strane takav stav je pokrenuo deo lekara u Francuskoj koji su saopštili da "pozivajući se na tzv. nepoznate dugoročne efekte, a uz poznate rizike od tradicionalnog pušenja, zapravo se samo produžava epidemija smrti od duvanskog dima".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    2. februar 2023 | 10:41

    Sta god zabrani szo treba raditi kontra

  • Перагеније

    2. februar 2023 | 13:56

    Али је зато марихуана легална - све за паре...

  • Ma kako da ne

    2. februar 2023 | 13:05

    Odradili su maksimalno, ali sad je problem previse zivih penzionera pa ih kokaju koronom i rakom preko hrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA