"Lepo je vratiti se u Kijev": Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj stigli na samit Ukrajina-EU

Sutrašnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine

  • 3
Vladimir Zelenski i Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj doputovali su danas u Kijev gde će prisustvovati samitu Ukrajina-EU.

"Lepo je vratiti se u Kijev. Ovo je moj četvrti dolazak od invazije Rusije. Ovog puta, sa mojim timom komesara", napisala je Fon der Lajen u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Dodaje da je u Kijev doputovala kako bi pokazala da "EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek", i kako bi dodatno produbila podršku i saradnju Ukrajine u EU.

"Stigao sam u Kijev da prenesem poruku podrške EU svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju", stoji u poruci koju je na Tviteru objavio Borelj uz fotografiju sa železničke stanice u Kijevu nakon što je izašao iz voza.

Naglašava da je pomoć EU Kijevu dostigla 50 milijardi evra od početka rata, da je Evropa uz Ukrajinu od prvog dana sukoba i da će u budućnosti stajati uz narod ukrajine, do "pobede".

Više desetina najviših zvaničnika EU stiglo je u danas u Kijev sa obećanjima o većoj vojnoj, finansijskoj i političkoj pomoći, prenosi Rojters.

Najviši članovi izvršne Evropske komisije EU danas će se sastati sa svojim kolegama u ukrajinskoj vladi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen sastaće se sutra sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Sutrašnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine.

Tokom sastanaka predviđeni su razgovori o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, poboljšanju pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomoći Ukrajini u pokrivanju energetskih potreba, uvođenju novih sankcija Rusiji, krivičnom gonjenju rukovodstva u Moskvi zbog ratnih zločina i drugim temama.

Video: Ukrajinski policajci puškama oborili dron kamikazu i sprečili da udari u zgradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. februar 2023 | 10:23

    LEPO JE POMAGATI UKRAJINU U RATU PROTIV RUSIJE SVE DOK UKRAJINCI MASOVNO GINU ZA NATO INTERESE!!!

  • Batanis

    2. februar 2023 | 09:42

    Lepo im se vratiti u njihovom krivicom razrušenu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA