≫ 

Kapi za oči povezane sa gubitkom vida i jednom smrću u 11 država: "Prestanite da ih koristite"

CDC je prošlog meseca upozorio građane da prestanu da koriste EzriCare kapi za oči

  • 0
Oči, devojka, kapi za oči, lečenje Foto: Shutterstock

Trajni gubitak vida i jedan smrtni slučaj povezani su s kapima za oči EzriCare, upozorio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prošlog meseca poručili su ljudima da prestanu da ih koriste. Objavili su da je 50 ljudi iz 11 američkih saveznih država bilo pozitivno na bakteriju Pseudomonas aeruginosa. CDC je saopštio da su uzorci uzeti od pacijenata u bolnicama i ambulantama od maja do decembra.

Kako su dodali, većina zaraženih je pre testiranja koristila kapi za oči i najčešće je bila u pitanju marka EzriCare Artificial Tears, proizvođač sa sedištem u Indiji.

Bakterija Pseudomonas aeruginosa može da uzrokuje infekciju krvi, pluća ili rana. Razvija odbrambene mehanizme protiv antibiotika. Pronađeni soj P. aeruginosa otporan je na karbapeneme, jake antibiotike koji uništavaju bakterije koje uzrokuju bolesti poput upale pluća, urinarne infekcije i teške infekcije kože.

Otporan je na dva druga antibiotika - ceftazidim, koji lekari koriste za urinarne infekcije, meningitis i infekcije krvotoka, te cefepim, koji se takođe može koristiti za urinarne infekcije, prenosi Business Insider.

CDC je 20. januara preporučio da pacijenti i medicinari odmah prestanu da koriste veštačke suze EzriCare, sve dok ne budu gotove epidemiološka istraga i laboratorijske analize.

EzriCare je u saopštenju od 24. januara rekao da CDC nije tražio od kompanije da povuče proizvode i da nije primio nikakve "pritužbe potrošača ili izveštaje o neželjenim događajima u vezi sa istragom".

Video: Posetili smo školu za slepe i slabovide u Zemunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA