Nemačka vlada odobrila izvoz starijih tenkova "leopard 1" Ukrajini

"Leopard 1" je prvi glavni borbeni tenk nemačke vojske posle Drugog svetskog rata

  • 5
Nemački tenk Leopard I Foto: Tanjug/AP

Nemačka vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova "leopard 1" Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt.

"Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja", rekao je Hebestrajt. Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova "leopard 2" iz zaliha Bundesvera.

Kako navodi "Zidojče cajtung", nemački proizvođači oružja "Rajnmetal" i "Flensburger farcojgbau gezelšaft" (FFG) žele da pripreme desetine tenkova "leopard 1" za isporuku Ukrajini. Međutim, do sada je bilo problema u nabavci municije, objavio je list.

"Leopard 1" je prvi glavni borbeni tenk nemačke vojske posle Drugog svetskog rata, a proizveden je između sredine 1960-ih i sredine 1980-ih.

Tenkovi "leopard 2" znatno su moderniji, a Nemačka je prošle sedmice obećala Kijevu isporuku 14 takvih tenkova u prvoj fazi iz zaliha Bundesvera i dozvolila drugim zemljama da isporuče Ukrajini takve borbene tenkove nemačke proizvodnje.

Posle odluke zapadnih saveznika da pošalju tenkove Kijevu, diskusija se sada usmerila na isporučivanje borbenih aviona Ukrajini, preneo je "Frankfurter algemajne cajtung".

Video: Nemačka i SAD šalju tenkove Ukrajini, uporedili smo Leoparde i Abramse

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzon

    3. februar 2023 | 15:08

    Ukraina izgleda da je toliko slepa da ne vidi da ceo svet namesta da sto vise naroda pogine ni krivi ni duzni

  • Рус

    3. februar 2023 | 15:27

    🤣🤣🤣🤣 ee zelenski crnjane, dobijaš tenkove iz muzeja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA