Smenjeni Reznikov sumnja da Rusija sprema ofanzivu na godišnjicu početka rata: "Mi smo spremni"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je rekao da situacija na linijama fronta na istoku zemlje veoma teška i da Rusija šalje sve više vojnika u borbu

  • 5
Ukrajina, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Ukrajina očekuje moguću veliku rusku ofanzivu 24. februara, na dan kada će biti obeležena godišnjica od početka rata u Ukrajini, tvrdi sada već bivši ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov.

On dodaje da Ukrajina ima rezerve kojima može da obuzda ruske snage, uprkos tome što do tog datuma neće stići sva oprema koju će Kijev dobiti od Zapada.

"Ovo je samo sa tačke gledišta simbolike, sa vojnog gledišta tako nešto nije logično. Jer nisu svi njihovi resursi spremni. Ali oni to svejedno rade", kaže Reznikov.

Ruske snage su ostvarile postepeni napredak na istoku dok Moskva pokušava da zauzme grad Bahmut nakon niza neuspeha na bojnom polju u drugoj polovini prošle godine.

Reznikov je upozorio da će ofanziva verovatno biti pokrenuta na istoku, gde Rusija pokušava da zauzme industrijski region Donbas, ili na jugu, gde želi da proširi svoj kopneni koridor do okupiranog poluostrva Krim.

On je procenio da Rusija ima 12.000 vojnika u beloruskim vojnim bazama, što, kako tvrdi, nije dovoljno da Kremlj pokrene veliki napad iz Belorusije i napadne sever Ukrajine, piše Sky news.

"Mi smo spremni"

"Neće svo zapadno oružje stići na vreme. Ali mi smo spremni. Stvorili smo naše resurse i rezerve koje smo u stanju da rasporedimo i pomoću kojih možemo da zadržimo napad", rekao je ministar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je rekao da situacija na linijama fronta na istoku zemlje veoma teška i da Rusija šalje sve više vojnika u borbu.

To dolazi u trenutku kada je rusko ministarstvo odbrane optužilo Kijev da se priprema da digne u vazduh zgrade u Ukrajini.

Rusija nije pružila dokaze za svoje tvrdnje u objavi na društvenim mrežama u kojoj se navodi da će Kijev iskoristiti navodne napade u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku da podstakne zapadne vlade da povećaju isporuke oružja toj zemlji.

Kijev i Moskva se od početka sukoba međusobno optužuju za napade, a i Kremlj je u više navrata negirao da namerno gađa civilne ciljeve.

Video: Nemačka i SAD šalju tenkove Ukrajini, uporedili smo Leoparde i Abramse

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2023 | 08:25

    NATO SPREMA MASAKR NAD UKRAJINSKIM CIVILIMA KAKO BI OPTUZILI PUTINA I RUSIJU - DOVLACE HILJADE PLACENIKA I FASISTA KOJI DOBIJAJU RUSKE UNIFORME !!! CRVENI ALARM !!!!!!!!!!!!!

  • aleksandar

    6. februar 2023 | 07:54

    I hrvatski "dragovoljci" su spremni. Za Donbas - spremni ! Ponesite mobilne telefone.

  • Sale71🐎

    6. februar 2023 | 07:18

    Spremni ste ima jos mesta u evropi za izbeglice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA