Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozna epidemija hara Meksikom, odnela 35 života

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meningits, odnosno, upala likvora ili moždanih ovojnica je uglavnom izazvana virusom, a u nekim slučajevima bakterijom ili gljivičnom infekcijom

  • 0
Bolnica pacijent, bolnički krevet Foto: Shutterstock

Meksički državni zvaničnici u severom delu zemlje saopštili su da je još jedna osoba preminula od misteriozne epidemije meningitisa, pa je sada broj umrlih od ove bolesti 35, preneo je Rojters.

Do danas, zdravstvene vlasti uglavnom ruralnog dela države Durango su zabeležili 79 slučajeva u prethodnih nekoliko meseci.

Meningits, odnosno, upala likvora ili moždanih ovojnica je uglavnom izazvana virusom, a u nekim slučajevima bakterijom ili gljivičnom infekcijom.

Prvi slučaj meningitisa u Durangu je potvrđen krajem prošle godine, kada su lekari potvrdili da postoji nekoliko pacijenata obolelih od aseptičnog meningitisa, izuzetno opasne upale mozga.

Zaraženi pacijenti u Durangu su bili na operacijama na kojima je korišćena spinalna anestezija u privatnim bolnicama u glavnom gradu te meksičke države, koji se takođe zove Durango, pokazali su podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Ove godine zdravstveni zvaničnici Duranga su zabeležili nove slučajeve skoro svakog dana, kao i hospitalizacije i smrtne slučajeve.

Vlada države Durango opisala je epidemiju meningitisa kao "neviđenu situaciju u svetu", prema navodima na njihovom sajtu, naglašavajući da svi zdravstveni zvaničnici federalne meksičke vlade rade na rešavanju problema i otkrivanju najboljeg tretmana za pacijente.

Zvaničnici SZO su u decembru saopštili da prate i pomažu u utvrđivanju uzroka meningitisa, zajedno sa meksičkom vladom. Nije poznato da li su infekcije počele u Durangu i koliko se pacijenata oporavilo od bolesti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA