Vreme čitanja: oko 1 min.

Ledena vazdušna masa stigla i do Mediterana: Sneg zavejao Grčku i Tursku, zabeleli se Atina i Istanbul

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz dalji pad temperature, kiša je prešla u sneg i u nižim predelima

  • 2
Atina zima sneg Grčka Foto: Tanjug/AP

Ledena vazdušna masa sa severa Evrope, koja je tokom vikenda prodrla preko Srbije i našeg područja, stigla je i do Grčke.

Jug Balkana već dva dana pod uticajem je ciklona i snažne oblačnosti. Ova oblačnost donela je obilnu kišu, a brdsko-planinskom području veoma obilni sneg. Uz dalji pad temperature, kiša je prešla u sneg i u nižim predelima. Najinteresantnje od svega je da je sneg pao na krajnjem jugu Grčke, pa su se tako zabeleli Atina i poluostrvo Peloponez, što je prava retkost. U Atini je temperatura pala na nula stepeni, a preko 20 centimetara snega palo je u okolnim brdima.

Veoma hladna vazdušna masa nastavila je put dalje prema jugu i prelaskom preko toplije površine Mediterana donela je grčkom ostrvu Krit obilne kiše, a unutrašnji deo ostrva zavejan je snegom.

Sneg i vetar u delovima zemlje paralisali su saobraćaj, a olujni vetar ometao je brodski saobraćaj.

Nakon Grčke, ovaj snežni olujni talas zahvatio je i Tursku. Sneg je zavejao najveći turski grad Istanbul, a otkazano je više stotina letova. Nažalost, sneg i veoma niske temperature prošilili su se na veći deo Turske, pa čak i na područje pogođeno katastrofalnim zemljotresima, u kojima je nastadalo više hiljada ljudi.

Poseban problem sada su pola miliona ljudi, koji su ostali bez krova nad glavom, a mnogi od njih biće ugroženi lošim vremenskim (ne)uslovima, jer se u planinskim i ruralnim predelima očekuje i do minus 20 stepeni.

Za razliku od Grčke, znatno više snega očekuje se u Turskoj i to zahvaljujući ''morskom efektu'' snega. Taj efekat uslovljen je prelaskom ledene vazdušne mase iz Rusije preko toplije površine Crnog mora, zbog čega vazduh postane bogat vlagom, a u kombinaciji sa niskim temperaturama uslovljava veoma obilni sneg.

Dobra vest je da se poboljšanje vremena očekuje od petka.

Video: Jovan fićom gazi smetove na Kopaoniku: Mašinom starom 45 godina prevalio srpske planine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA