≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sastali se Zelenski i kralj Čarls: Potez predsednika Ukrajine privukao pažnju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zelenski se tokom prve posete Britaniji od početka rata u Ukrajini sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, nakon čega je održao govor u parlamentu, a onda se uputio u Bakingemsku palatu

  • 35
Volodimir Zelenski kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u iznenadnu posetu Velikoj Britaniji, a nakon sastanka sa britanskim premijerom i obraćanja u parlamentu, sastao se sa kraljem Čarlsom.

Zelenski se tokom prve posete Britaniji od početka rata u Ukrajini sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, nakon čega je održao govor u parlamentu.

Nakon toga se uputio u Bakingemsku palatu, gde ga je dočekao kralj Čarls.

Ono što je svima privuklo pažnju jeste da se Zelenski na sastanak sa kraljem pojavio u maslinasto zelenoj dukserici i pantalonama sa džepovima, čime nije ispoštovao dres kod koji se preporučuje prilikom susreta sa monarhom.

Kralj Čarls je, sa druge strane, bio u sakou i kravati.

Kako se vidi na snimku, Zelenski se nije ni poklonio kralju, već jedva vidno klimnuo glavom.

Ovo je prvi put da se kralj sastao sa Zelenskim.

Da napomenemo, ne postoje obavezni kodeksi ponašanja prilikom susreta s kraljem ili članom kraljevske porodice, prema zvaničnom sajtu kraljevske porodice, ali tradicija nalaže da se tokom susreta obučete primereno toj prilici. Svetski lideri su do sada prilikom susreta sa preminulom kraljicom Elizabetom II ili sadašnjim kraljem Čarlsom, dolazili u odelu sa kravatom.

Otkako je počeo rat u Ukrajini prošle godine, Zelenski je sako i kravatu zamenio za duksericu i pantalone, a njegov način oblačenja nailazio je i na kritike i pohvale.

Zelenski u britanskom parlamentu: Pobeda Ukrajine nad Rusijom promeniće svet

Zelenski je izjavio u britanskom parlamentu da će pobeda Ukrajine nad Rusije promeniti svet i odvratiti buduće agresore.

"Pobeda će promeniti svet i ovo će biti promena koja je svetu odavno potrebna", kazao je Zelenski u obraćanju u britanskom parlamentu, preneo je Rojters.

Zelenski je istakao da Velika Britanija korača s Ukrajinom ka, kako je rekao, najvažnijoj pobedi naše današnjice, koja će biti pobeda nad samom idejom rata.

Obraćajući se britanskim poslanicima, Zelenski je pozvao saveznike da isporuče Ukrajini avione, preneo je AP.

"Borbene letelice za Ukrajinu - krila za slobodu", naglasio je on.

Zelenski je predsedavajućem britanskom parlamentu poklonio kacigu jednog od, kako je rekao, najuspešnijih ukrajinskih pilota.

Na kacigi piše "Imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo".

On je podelio sa britanskim poslanicima priču o tome da je poslednji put posetio Veliku Britaniju, u jesen 2020. godine, kada je obišao ratne sobe ispod Vajthola, gde je Vinston Čerčil vodio Britaniju kroz Drugi svetski rat, preneo je "Gardijan".

On je rekao da je osetio kako hrabrost vodi čoveka kroz najnezamislivije teškoće da bi ga konačno nagradio pobedom.

"London je uz Kijev od prvog dana, od prvih sekundi i minuta ruskog rata protiv Ukrajine", kazao je Zelenski. On se zahvalio Britaniji rekavši da je pružila ruku pomoći kada svet još nije shvatio kako da reaguje i posebno bivšem premijeru Borisu Džonsonu na podršci.

Večeras u posetu Francuskoj, sutra u Briselu?

Nakon posete Britaniji, Zelenski će večeras otputovati u posetu Francuskoj, javila je francuska BFM TV.

Zelenski će se u Jelisejskoj palati sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke, Olafom Šolcem.

Zelenski bi mogao u četvrtak, posle Pariza, da doputuje u Brisel, na samit Evropske unije, ali ta poseta još nije potvrđena.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je u ponedeljak da je pozvao Zelenskog da "lično učestvuje na nekom od budućih samita".

"To bi moglo da bude u četvrtak", ali ništa nije potvrđeno, rekli su u Briselu za TV BFM.

Video: Prvo obraćanje monarha parlamentu, poslanici pevali Bože, čuvaj kralja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA