Vreme čitanja: oko 2 min.

Sunak i Zelenski o borbenim avionima: "Ništa nije isključeno kad je u pitanju pružanje vojne pomoći Ukrajini"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sunak je rekao da "ništa nije isključeno" kad je u pitanju vojna pomoć Ukrajini

  • 6
Volodimir Zelenski Riši Sunak Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je u Londonu sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom o vojnoj pomoći Ukrajini.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorio da bi bez borbenih aviona mogao postojati rizik od "stagnacije" u ukrajinskoj borbi protiv Rusije.

"Pitali ste me šta će se dogoditi ako ne dobijemo ove borbene avione ili rakete većeg dometa, ili ako ne budemo imali municije. Bez oružja o kojem sada raspravljamo i oružja o kojem smo razgovarali ranije danas i kako će nam Britanija pomoći, znate, sve je ovo vrlo važno. Bez toga bi došlo do stagnacije koja neće doneti ništa dobro", rekao je Zelenski.

Dodao je da su oklopna vozila trenutni prioritet kada je u pitanju potiskivanje ruskih trupa, ali da su prioritet i "projektili većeg dometa" te da je "vrlo zahvalan što je Britanija konačno čula" ukrajinske zahteve. Takođe je iskazao nadu da će se drugi saveznici pridružiti u pružanju takvog oružja.

Britanski premijer rekao je da "ništa nije isključeno" kad je u pitanju pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Sunak je potvrdio da su borbeni avioni bili tema današnjeg razgovora sa Zelenskim. Naglašava da je odluka o obuci ukrajinskih vazdušnih snaga na avionima NATO standarda "prvi korak u mogućnosti pružanja naprednih zrakoplova".

"To je proces. Potrebno je neko vreme. Danas smo započeli taj proces. To je zato što želimo da podržamo predsednika i njegovu zemlju u ostvarivanju pobede. Sve je na stolu", rekao je Sunak.

Tim povodom, oglasila se ambasada Rusije u Londonu koja je upozorila britansku vladu da ne šalje borbene avione Ukrajini navodeći da bi to imalo "vojne i političke posledice po evropski kontinent i ceo svet", prenosi BBC.

Velika Britanija je prva stanica evropske turneje Zelenskog, tokom koje će od evropskih saveznika tražiti dodatnu vojnu pomoć i isporuke savremenog naoružanja i municije.

Iz Londona Zelenski odlazi u Francusku gde će ga dočekati Emanuel Makron kome će se pridružiti nemački kancelar Olafu Šolc.

Video: Kralj Čarls III primio Zelenskog u Bakingemskoj palati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA