≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Norveška ministarka se izvinila zbog TikToka na svom službenom telefonu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vladinim zvaničnicima se preporučuje da ne koriste TikTok na službenim telefonima

  • 0
Norveška ministarka pravde Emilie Enger Mehl

Foto: Tanjug/AP

Norveška ministarka pravde Emili Enger Mel danas se izvinila što na ranijem ispitivanju u parlamentu nije priznala da je instalirala i koristila kinesku aplikaciju TikTok na telefonu koji je dobila od vlade.

Kako je popularna aplikacija za deljenje videa u vlasništvu Kine, to je izazvalo strahove na Zapadu da bi Peking mogao da je iskoristi za prikupljanje korisničkih podataka, naveo je AP.

Emili Enger Mel (29) rekla je danas poslanicima da je prošle jeseni instalirala TikTok na svom službenom telefonu i da ga je nakon mesec dana izbrisala. Ona je na ranije upite opozicionih poslanika izbegavala to pitanje, navodeći bezbednosne razloge.

"Mogla sam da budem otvorena o ovome ranije i sada žalim zbog toga", rekla je norveška ministarka. Priča o tom slučaju krenula je čane u septembru, kada je norveški list "Dagbladet" izvestio da objave Enger Mel u TikToku uključuju fotografije i video zapise sa njenih službenih dužnosti, što je izazvalo zabrinutost da su osetljive informacije i vladine aktivnosti mogle da dođu do kineskih vlasti.

Ministarka je u televizijskom intervjuu 1. februara priznala da je instalirala TikTok na svom državnom telefonu tri meseca nakon što su je prvi put pitali o tome, a tvrdila je da se pre instalacije konsultovala sa svojim ministarstvom.

Erna Solberg, bivša premijerka koja je sada u opoziciji, rekla je da je "glupo da je ministarka pravde, odgovorna za zakone o bezbednosti, instalirala TikTok na svom radnom telefonu".

Tokom osmogodišnjeg mandata, Solberg je savetovala vladine zvaničnike da ne koriste TikTok na službenim telefonima.

Video: Procurili privatni snimci finske premijerke: Uvija se i meša, ne kažu džabe najkul političarka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA