Pentagon: Četiri kineska špijunska balona ranije uočena iznad SAD

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD i da su preletali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni leteli i iznad američkih vojnih baza.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države sa desetinama zemalja širom sveta podelile informacije o kineskom špijunskom balonu oborenom u subotu iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, preneo je Rojters.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu. SAD su oborile u subotu navodni špijunski kineski balon koji je leteo iznad američke teritorije.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Video: Neverovatni hrišćanski manastiri uklesani u strmim stenama: Preko 3.000 pećinskih crkava

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    9. februar 2023 | 08:48

    Da mi je znati samo od čega se skreće pažnja. Kakve su ovo gluposti Kinezi tehnološki najrazvijenijia zemlja pored hiljada satelita gde u svakom trenutku mogu da vide ko je upalio cigaru i gde i pored aviona koji idu na ogromnoj visini brzinom zvuka sad će Kinezi da šalju balone. Ovo ne bi prodao ni mojoj ćerci u osnovnoj školi.

  • Znači

    9. februar 2023 | 08:38

    sledeci rat je sa Kinom, preko Tajvana 😒

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA