≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorijska odluka: Posle 30 godina otvorena granica između Turske i Jermenije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Most, koji povezuje selo Margara u Jermeniji sa selom Alikan u Turskoj, bio je zatvoren od 1993. godine, kada je Turska uvela ekonomsku blokadu Jermeniji koja je bila na snazi do danas

  • 3
Jermensko Turska granica most Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Granični prelaz između Turske i Jermenije otvoren je prvi put posle 30 godina, prenosi AFP.

Prema pisanju turskog državnog medija, granica je otvorena nakon zemljotresa, prvi put posle 30 godina.

Kamioni sa humanitarnom pomoći ušli su u Tursku u subotu, prvi put posle tri decenije.

"Kamioni puni humanitarne pomoći prešli su most Margara na granici i na putu su ka regionima pogođenim zemljotresima", napisao je na Tviteru Vahan Hunanjan, portparol ministarstva spoljnih poslova Jermenije.

Most, koji povezuje selo Margara u Jermeniji sa selom Alikan u Turskoj, bio je zatvoren od 1993. godine, kada je Turska uvela ekonomsku blokadu Jermeniji koja je bila na snazi do danas.

Serdar Kilic, specijalni izaslanik Ankare u Jerevanu, pozdravio je taj potez, napisavši na Tviteru da će se "uvek sećati velikodušne pomoći koju je uputio narod Jermenije".

Otvaranje mosta za konvoj pomoći dolazi dok Jermenija nastavlja da radi na odgovoru na katastrofalni zemljotres u ponedeljak u blizini turskog grada Gazijantep.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jermenije saopštilo je u utorak da je poslalo više od 50 specijalista u Siriju i Tursku da učestvuju u tekućim operacijama potrage i spasavanja.

Sledećeg dana, jermensko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je prevezlo više od 30 tona humanitarne pomoći, uključujući hranu i lekove, u sirijski grad Alepo.

Video: Izvučene bliznakinje iz urušene zgrade: Spasioci čuli kako dozivaju pomoć, zatrpane ispod ruševina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    11. februar 2023 | 14:10

    Zar to nije potvrda da je Hrišćanska pravoslavna vera, vera praštanja? Turci su nad Jermenima napravili najveći genocid u istoriji čovečanstva, a Jermeni im eto sada pomažu u nevolji.

  • MILE

    11. februar 2023 | 14:27

    Granice ne zatvaraju mali ljudi, već političari. Zar treba nešto ovako da se desi da shvatimo koliko smo svi mali i jednaki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA