Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica se svađa ko će da nasledi milione nakon misteriozne smrti ruskog tajkuna: Udovica podnela tužbu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dmitrij Zelenov (50) umro je u decembru nakon što je navodno pao niz stepenice tokom posete gradu Antibes na francuskoj rivijeri, a iza njega su ostala supruga i četvoro dece

  • 1
Dmitry Zelenov Foto: Sergi Alexander / Getty images / Profimedia

Nakon misteriozne smrti ruskog tajkuna u decembru, njegovo ime je opet u centru javnosti dok se njegova porodica svađa oko njegovog bogatstva.

Dmitrij Zelenov (50) umro je u decembru nakon što je navodno pao niz stepenice tokom posete gradu Antibes na francuskoj rivijeri.

Zelenov je navodno zadobio fatalnu povredu glave nakon što mu se iznenada slošilo tokom grupne večere. Njegova smrt je još jedna u nizu misterioznih smrti ogarha koji su iznenada umrli pod čudnim okolnostima u proteklim mesecima.

Zelenov se obogatio kao suosnivač giganta nekretnina Don-Stroja sredinom '90-ih nakon pada Sovjetskog Saveza, a iza njega su ostala supruga i četvoro dece. Međutim, iza sebe nije ostavio testament ili formalni plan kako da svoju imovinu podeli među rođacima.

Sada su stvari postale ružne, a članovi porodice su se sukobili međusobno u pravnom obračunu oko njegovih miliona.

Udovica Natalija Dvorjaninova i njihov stariji sin Majkl podneli su tužbu američkom sudu protiv roditelja oligarha, Vladimira i Lole Zelenov, njegove odrasle ćerke iz druge veze, i finansijskog savetnika, navodeći da su pokušavali da ih razbaštine.

Natalija sa dvoje dece koje je dobila u braku sa Zelenovim živi na Fišer Ajlandu na Floridi, koji se može pohvaliti najvećim prihodom po glavi stanovnika od bilo kog mesta u SAD.

Prema pravnim dokumentima koje je video news.com.au, advokati koji zastupaju Nataliju navode plan da se "efikasno ukradu milioni dolara" od nje i njene dece ignorišući želje Zelenova u vezi sa njegovom imovinom.

Prema dokumentima, oba roditelja Zelenova poseduju američke pasoše i borave najmanje pola godine u kući u Alpanu u Nju Džersiju - vrednoj više od 8 miliona dolara, koja je bila "indirektno" u vlasništvu ruskog tajkuna.

U jednoj od najšokantnijih tvrdnji uključenih u dokument, tvrdi se da su, kada su Dvorjaninova i njeno dvoje dece stigli u Moskvu na sahranu Zelenova, otkrili da su brave promenjene u kući koju je porodica tamo delila.

Takođe se navodi da su odeća, nakit i drugi lični predmeti uklonjeni iz kuće u Moskvi, zajedno sa desetinama luksuznih motornih vozila, uključujući Mercedes, Betli i Rols Rojs, koji su vredeli „više od sedam cifara“.

Iako je puni obim bogatstva Zelenova i dalje misterija, veruje se da uključuje niz bankovnih računa, imovine, nakit i automobile i desetine miliona dolara u ruskoj i francuskoj imovini.

Džejson Giler, osnivač američke advokatske firme Džejson B. Giler, P.A, koji zastupa Nataliju Dvorjaninovu, rekao je za news.com.au da su od smrti Zelenova "različiti kandidati i poverenici na koje se on oslanjao da upravljaju poslovima -  i u Rusiji i širom sveta - sada deluju u sopstvenim interesima".

Zelenov je samo jedan od najmanje 12 ruskih tajkuna - često glasnih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina - koji su umrli pod sumnjivim okolnostima u godini od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Među ostalim žrtvama su magnat kobasica Pavel Antov, predsednik Lukoila Ravil Maganov i generalni direktor Admiralitetskog brodogradilišta Aleksandar Buzakov.

Mnoge od ovih iznenadnih smrtnih slučajeva oligarha uključuju bizarne padove sa prozora, druge nesreće ili iznenadne bolesti koje su se pojavile niotkuda, što je izazvalo spekulacije o tome ko zaista stoji iza smrtnih slučajeva.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA