Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvjezdana sa svojim psom Teslom traga za preživelima u Turskoj: "Ceo grad je sravnjen"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Idemo na teren, čistimo ruševine, tražimo ima li preživelih ili nažalost preminulih koji su zatrpani. Gotovo ceo dan smo na terenu, kad padne noć iz sigurnosnih razloga se povlačimo", priča Zvjezdana kako izgleda dan na terenu

  • 0
Zemljotres u turskoj Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Broj žrtava u Turskoj i Siriji, nakon što su dva razorna zemljotresa pogodila Tursku 6. februara i dalje raste. Prema poslednjim podacima, stradalo je više od 37.000 ljudi, a spasioci su i dalje na terenu i tragaju za preživelima.

Poslednja nada nije izgubljena, jer su jutros stigle vesti da su dva brata izvučena iz ruševina nakon 198 sati.

Turskim spasiocima pomažu kolege iz više od 70 zemalja sveta. Na terenu su i naši heroji, ali i spasioci iz Hrvatske.

Zvjezdana Kušter iz HGSS-a govorila je za "Dobro jutro, Hrvatska". Ona se trenutno nalazi u pokrajini Hataj na granici sa Sirijom. Zvjezdana kaže da je stanje katastrofalno.

"Jako je teška situacija, ceo grad je sravnjen sa zemljom, ovo što je u vazduhu je u katastrofalnom stanju, prestrašno za gledati. Gotovo svi su ostali bez krova nad glavom, jako puno ljudi je na ulici, spavaju okolo po šatorima. Sreća u nesreći je da je to turistički deo pa ima jako puno građevina koje nisu konstantno naseljene", rekla je Kušter koja je u Turskoj sa svojim potražnim psom.

Opisala je i kako izgleda jedan dan HGSS-ovca na terenu.

"Ujutro se pripremimo za teren, naš vođa tima na sastanku dobije zadatak, mi se rasporedimo u više manjih timova. Idemo na teren, čistimo ruševine, tražimo ima li preživelih ili nažalost preminulih koji su zatrpani. Gotovo ceo dan smo na terenu, kad padne noć iz sigurnosnih razloga se povlačimo", rekla je.

Velik broj međunarodnih spasilačkih timova počeo je da se povlači iz potresom pogođenog područja.


"Naša sigurnost je dosta dobra, mislim da nema bojazni. Mi se pakujemo i danas idemo kući. Preduzeto je sve da budemo sigurni. To su izolovani slučajevi, normalni u velikim katastrofama. Lokalne vlasti su preduzele sve da smanje takve ekscese. Naravno da se morate paziti", rekla je Kušter.

Zvjezdana Kušter sa svojim potražnim psom Teslom prvi put učestvuje u ovakvoj akciji dok je ostatak tima, kako je rekla, već tragao u Albaniji, Petrinji i drugim područjima.

"Kad ste na otvorenom ni ne osetite te naknadne potrese, osim ako mirujete ili spavate, onda bi nas probudilo. Nije ugodno, ali radilo se uprkos tome", kaže ona.

Inače, četiri tima za potragu čine žene.

"Svi se držimo skupa, imamo jednak broj muškaraca i žena koji rade ovaj posao", rekla je.

Video: Policija objavila snimak zemljotresa od 7,8 Rihtera prošle nedelje: Zgrade se ruše, narod beži

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA