Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se prvi čovek grada koji nije taknut u potresu u Turskoj: "Ja sam i rođaku obustavio gradnju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Erzin nalazi se u provinciji Hataj i broji 42.ooo stanovnika, a za razliku od okolnih gradova koji su sravnjeni u stravičnim zemljotresima, osim par oštećenja na džamijama, nijedna zgrada nije uništena i u potresu niko nije stradao

  • 11
Grad Erzin Printskrin: Google Street View

I dalje se broje žrtve razornih zemljotresa koji su 6. februara potresli Tursku, a spasilačke ekipe iz čitavog sveta i dalje pretražuju ruševine u uništenim gradovima nadajući se da će uspeti da pronađu još nekog ko je preživeo katastrofu, iako smo već ušli u 9. dan nakon razornog potresa.

I dok svet slavi čuda nakon vesti da su izvučeni preživeli iz ruševina posle 198 sati, već danima se priča o samo jednom mestu u Turskoj - jedinom koje nije pretrpelo štetu u potresu - iako se ne nalazi daleko od epicentra.

Grad Erzin nalazi se u provinciji Hataj i broji 42.ooo stanovnika, a za razliku od okolnih gradova koji su sravnjeni u stravičnim zemljotresima, osim par oštećenja na džamijama, nijedna zgrada nije uništena i u potresu niko nije stradao.

Ono što je još zanimljivije jeste da je za to zasluge preuzeo gradonačelnik Okeš Elmasoglu, koji je rekao da nikad za vreme mandata nije pravio ustupke po pitanju gradnje.

"Pokušao sam za mog mandata da neke stvari uradim kako treba. Imamo oštećenih zgrada, sa pukotinama, ali nemamo nijednu da se urušila, da je sravnjena sa zemljom. Ovde govorimo o dva stravična zemljotresa. I ja sam ih preživeo, bili su snažni, i trajali su, kao da nikad neće prestati", ispričao je Elmasoglu nakon razornog potresa.

On je rekao da je, nakon pobede na izborima, odlučio da neće dozvoliti ilegalnu gradnju.

"Ima zgrada koje su ranije građene. Činjenica da Erzin nije porušen ne znači mnogo. Trebaće mnogo vremena da se popravi šteta. Kao gradonačelnik i advokat želim narodu da poručim samo jedno, a to je da moramo mnogo da naučimo iz ovoga", rekao je gradonačelnik.

Ökkes Elmasoglu, gradonačelnik Erzin Gradonačelnik Erzina Foto: Instagram/Ökkeş Elmasoğlu

Upitan šta bi to građani trebalo da nauče odgovorio je da je mislio na to da treba da se nauči kako da se gradi kvalitetno.

"Da naučimo da gradimo objekte koji neće biti oštećeni, čak i kad su mali. Kao društvo, kao država, moramo da promenimo način razmišljanja. Znate, kada sam preuzeo funkciju, jednom svom rođaku sam zapečatio kuću posle tri meseca. Pitao me je da li sam ja jedini pravičan u Turskoj? Naše društvo tako na to gleda. Političari očekuju privilegije od opština. Dokle god smo društvo koje živi bez pravila, ovo će nam se događati. Mi moramo da budemo država koja će da gradi zgrade po standardima u slučaju zemljotresa", rekao je on.

Elmasoglu je rekao da je svestan da se događa intenzivna gradnja u okrugu, pa je zato izneo i svoja mišljenja u o onima koji su nesavesno gradili.

"Gradili su bespravno očekujući amnestiju. Trebalo bi da postoji shvatanje da "ako napravim bespravnu zgradu, država će mi srušiti zgradu, ona se više neće graditi“. Treba nam promena mišljenja. To nije samo posao gradonačelnika. Moramo da sprovodimo pravila. I izvođači su takođe bili osetljivi. Mi smo okrug sa velikim brojem stambenih objekata. Mislim da geološka istraživanja i građevinska inspekcija nisu dobri", rekao je gradonačelnik Erzina.

Video: Još jedan dečak spasen u Turskoj: Ispod ruševina je proveo 119 sati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gt

    14. februar 2023 | 12:55

    Svaka cast

  • Vlatko

    14. februar 2023 | 13:24

    Kod nas bi svi investitori bili uhapšeni od prvog do zadnjeg..

  • Caca

    14. februar 2023 | 13:25

    A kod nas? Plasim se... kupila sam za puno para nov stan ko zna kako je sagradjen.. Sad ne mogu da spavam..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA