Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki udarac za Ruse u Ukrajini: U ratu izgubili skoro polovinu ključnih tenkova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) sugeriše da je Moskva primorana da se osloni na svoje starije oružje jer je proizvodnja novijih modela spora

  • 19
Vuhledar Ugledar tenkovi Foto: Tanjug/AP

Procenjuje se da je Rusija izgubila skoro polovinu svojih najboljih tenkova tokom rata u Ukrajini, dok trupe Vladimira Putina pojačavaju napade na istočne regione, uključujući Donjeck i Lugansk.

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) sugeriše da je ruska flota modernih glavnih tenkova za borbu T-72B3 i T-72B3M posebno teško pogođena u ratu, a gubitak se procenjuje na skoro 50 posto.

Generalni direktor IISS Džon Čipmen rekao je da je Moskva primorana da se osloni na svoje starije oružje jer je proizvodnja novijih modela spora.

To znači da se okreće svojih tenkovima iz sovjetske ere, prenosi Independent.

"Oni ne proizvode i reaktiviraju ni blizu dovoljno da kompenzuju te stope gubitka. Njihova trenutna oklopna flota na frontu je otprilike upola manja od one na početku rata", rekao je Henri Bojd, naučni saradnik na IISS.

Vuhledar Ugledar tenkovi tenk Foto: Tanjug/AP

Smatra se da je šira stopa gubitka u svim modelima tenkova oko 40 odsto, navodi IISS u svom godišnjem izveštaju o vojnom bilansu.

Do ove pretpostavke dolazi dok ruske snage tvrde da su probili dve utvrđene ukrajinske odbrambene linije na istočnom frontu, a Kijev je uslove tamo opisao kao "teške".

Rusko ministarstvo odbrane reklo je da su se Ukrajinci povukli zbog ruskih napada u regionu Luganska, ali nije reklo tačno gde.

Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekla je da su ukrajinske snage odbile neke ruske napade u Lugansku. Međutim, dodaje da je situacija u regionu teška.

Regionalni guverner Luganska Sergij Hajdaj rekao je da Rusija šalje tešku opremu i mobilizovane trupe u Lugansk.

"Napadi dolaze iz različitih pravaca u talasima. Međutim, nisu tačne informacije da su se naše odbrambene snage povukle iznad linije odbrambene granice u Lugansku", rekao je on.

Zelenski je rekao da njegova vlada veruje da Rusija žuri da postigne što više svojim poslednjim udarom pre nego što Ukrajina skupi snagu za ono što mnogi očekuju da će biti prolećna ofanziva.

Video: Nemačka i SAD šalju tenkove Ukrajini, uporedili smo Leoparde i Abramse

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    16. februar 2023 | 09:42

    Budalaština. Pa najbolje tenkove nije ni koristila. Čuva ih za NATO.

  • Jovan

    16. februar 2023 | 09:35

    Taj isti istitut je svojevremeno objavio da rusija ima više od 35000 tenkova.

  • FANTOM(68)

    16. februar 2023 | 10:32

    Ja verujem u istinitost ovih podataka. Pa oni nikada nisu mi znali istine jer su ogrezli u lažima. U ratnom sukobu u BiH iznosili su da je vojska Armije BiH dnevno uništavala dva do tri tenka T-84 Srbočetničke vojske na Olovskom ratištu 1994. Ja kao direktni učesnik u toj operaciji sam se smejao takvim glupostima slušajući u rovu tranzistor priključen na baterije poljskog telefona. Po njihovim vestima mi smo za dvadestak dana operacije izgubili šezdesetak tih tenkova. A istina je sledeća. U operaciji su učestvovala četiri(4) tenka i to jedan T-84 i tri T-55 koji su se i vratili ispravni u baze firme "Energoinvest" u naselju Otoka II na Ilidži a potom stavljeni pod nazor Ruskoj komandi iz kontigenta SFOR-a. To je urađeno po potpisanom sporazumu obeju zaraćenih snaga da se teška borbena sredstva ne koriste u sukobu. Avgustovska ofanziva 1995. Armije BiH i gaženje tog sporaz dovela je do kontra ofanzive vojske Republike Srpske koja je i dovela do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. O oborenim NATO avionima iznad Pala i vezivanjem pilota za most nekom drugom prilikom. Živela Srbija, Republika Srpska i Rusija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA