≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Trese se svuda oko Srbije: Posle serije potresa u Rumuniji, jutros zemljotres i u Hrvatskoj

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prema rečima meteorologa Ivana Ristića, velike su šanse da se, u narednim godinama, možda i ove, u Srbiji dogodi zemljotres istorijskog maksimuma

  • 4
Mapa Srbije zemljotres Evropa Foto-kolaž: Shutterstock, Google maps

Tlo na Balkanu ne miruje danima. Nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, niz potresa pogodio je Rumuniju, podrhtavala je i Grčka, dok se danas zatresla i Hrvatska. Zemljotrese u Rumuniji osetili su i građani širom Srbije, što je izazvalo paniku kod stanovništva.

Rumunija se danima trese

Prvi u nizu snažnih zemljotresa pogodio je Rumuniju u ponedeljak, 13. februara. Epicentar zemljotresa jačine 5,3 Rihtera bio je u Krajovi, 12 kilometara severozapadno od mesta Targu Žiju. Ovaj potres osetili su građani u Vršcu i Beogradu, a ljudi su tada u strahu izašli na ulice. Zemljotres se osetio i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Međutim, to je bio samo uvod u niz potresa koji su u naredna dva dana pogodili Rumuniju.

Usledili su potresi od 3,3 i 3 stepena, da bi sutradan, 14. februara, još jači zemljotres jačine 5,7 Rihtera opet pogodio Rumuniju. I to podrhtavanje tla osetili su građani Srbije i Bugarske.

Tlo u Rumuniji nije prestajalo da podrhtava ni te noći, a onda je 15. februara novi potres jačine 4 stepena opet pogodio tu zemlju.

Jak zemljotres pogodio i Grčku

Zemljotres jačine 4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je 13. februara i Grčku.

Epicentar se nalazi u blizini mesta Tivai, 22 kilometara od Halkide na dubini od pet kilometara.

Hrvatsku pogodio zemljotres od 5,2 Rihtera

Nakon niza potresa u Rumuniji, zemljotres jačine 5,2 Rihtera pogodio je danas Hrvatsku. Iako je prema prvim informacijama EMSC, zemljotres bio jačine 5,5 stepeni, potom su "smanjili" na 5,2, a hrvatski seizmolozi navode da je potres bio jačine 4,8 stepeni po Rihteru.


Zemljotres je registrovan na dubini od 10 kilometara na ostrvu Krk.

Drhtanje tla osetilo se širom zemlje, pa i u Zagrebu gde su se zgrade zaljuljale.

"Tresla se kuća, ormari su škripali, zveckale čaše", rekao je za Dnevnik čitatelj iz Crikvenice.

Na Istri kažu da ih je "dobro zaljuljalo".

Ova 3 kraja u Srbiji u najvećoj su opasnosti od zemljotresa

Niz zemljotresa u regionu izazvao je paniku i strah kod građana Srbije, a opasnost od zemljotresa u Srbiji izražena je najviše u Šumadiji, Rudničkom i Kolubarskom kraju.

Tome svedoče i oni koji su se dogodili u istoriji. Ta ista istorija svedoči i da na našem prostoru ne prete zemljotrese jači od 6 stepeni, a to je istakla i naš seizmolog Slavica Radovanović.

Mapa Srbije zemljotres okruzi Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock, Wikimedia/Vanjagenije

Ona je objasnila i da potres od 6 stepeni u Srbiji, ne može da izazove pomeranje kao u Turskoj, koju je 6. februara pogodio razoran zemljotres.

"Odmah da kažem da je takvo pomeranje 100 puta manje nego pri turskom. Tako da se razumemo, to bi u odnosu na turski bio slab zemljotres, u odnosu na ono što mi želimo, bio bi jak i bio bi jači od kraljevačkog zemljotresa. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do 7 jedinica Rihterove skale, ali su ti potresi vezani za neke pogranične prostore Srbije i Makedonije i mogli bi imati uticaja na južne delove naše Republike", rekla je Slavica Radovanović za RTS.

Ona je za Telegraf.rs prethodno izjavila da ulazimo u period povećane seizmičke aktivnosti.

"Na osnovu istorijskih podataka, jasno da kada se uđe u neki period povećane seizmičke aktivnosti na nekom širem prostoru ona se manifestuje u svim zonama tog prostora. Mi jesmo, kad kažem mi, mislim na ceo istočni Mediteran u jednom periodu povećane seizmičke aktivnosti. Jakih zemljotresa kakav je bio 1513. i pre neki dan, bilo je i južnije od ove oblasti, i javljali su se u vrlo sličnim periodima. Kod nas postoje slični periodi velike aktivnosti sa mnogo manjim seizmičkim energijama, i normalano je očekivati da nam se u narednih desetak godina, zbog svih događaja i na istoku i pre na Zapadu Bakanskog poluostrva, a što su dokazali zemljotresi u Albaniji, BiH, i Hrvatskoj, a tamo će ih biti još, da ćemo i mi na Balkanu - i Grčka, i zapadni delovi Turske i Rumunija proći kroz neke periode visoke seizmičke aktivnosti", zaključila je Slavica Radovanović za Telegraf.rs.

Velike šanse da se u Srbiji uskoro dogodi razoran zemljotres

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je za Tanjug da se trenutno nalazimo u maksimumu aktivnosti planete Zemlje koja će trajati do 2030. godine.

Kako kaže Ristić, u maksimumu aktivnosti Zemlje mnogo više energije dolazi iz dubine zemlje što se reflektuje i na klimu, a to je jedan od razloga što smo izgubili zime, a dobili zemljotrese.

"Maksimalni zemljotres koji je bio u Srbiji je bio blizu Beograda, u Lazarevcu 24. marta 1922. godine, kada je Tašmajdan pukao napola. U puno delova sveta su se desili zemljotresi koji su bili na nivou istorijskog maksimuma kao što je ovaj u Turskoj. Velike su šanse da se, u narednim godinama, možda i ove, u Srbiji dogodi zemljotres istorijskog maksimuma", rekao je Ristić.

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji

Svet prethodnih dana obilaze potresne fotografije zemljotresa u Turskoj i Siriji. Dva razorna potresa od 7,7 i 7,8 Rihtera pogodila su područje Turske 6. februara i odnela skoro 42.000 života.

Na hiljade zgrada srušeno je u potresima, a spasilački timovi iz svih krajeva sveta otišli su u Tursku i Siriju kako bi pomogli u akciji potrage i spasavanja.

Iako je broj žrtava ogroman, iz ovih zemalja i danas, 11. dana od zemljotresa, dolaze vesti o čudesnim spasavanjima ljudi, koji su proveli stotine sati ispod ruševina.

Video: Povici sreće spasioca vraćaju nadu: Nakon čak 160 sati zatrpan u ruševinama, čovek izvučen živ

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA