Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Tajvanu pronađeni ostaci kineskog balona?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U saopštenju se dodaje da je objekat prečnika oko jednog metra sa kutijom za instrumente označenom pojednostavljenim kineskim slovima, koji se koriste u Kini, ali ne i na Tajvanu

  • 2
Kina špijunski balon Foto-ilustracija: Shutterstock

Tajvanska vojska saopštila je danas da je pronašla ostatke meteorološkog balona za koji sumnjaju da pripada Kini na udaljenom i u vojnom smislu strateški važnom ostrvu blizu kineske obale, usred spora između Kine i SAD oko špijunskih balona.

Navode da su danas rano ujutru njene snage na ostrvu Donđin, delu arhipelaga Macu, koji kontroliše Tajvan, kod obala kineskog Fudžoua, primetile nepoznati objekat kako pada sa neba, a zatim pronašle ostatke balona, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je objekat prečnika oko jednog metra sa kutijom za instrumente označenom pojednostavljenim kineskim slovima, koji se koriste u Kini, ali ne i na Tajvanu.

"Preliminarna istraga je utvrdila da su pronađeni ostaci deo meteorološke opreme, koje su preuzela nadležna odeljenja, kako bi ih detaljnije proučili", navodi se u saopštenju tajvanske vojske.

Donđin se nalazi na severu Tajvanskog moreuza na važnom prolazu za sve kineske brodove koji se kreću na jug iz istočne provincije Džeđijang.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. februar 2023 | 16:03

    TAJVAN JE DEO KINE I STA TAMO RADE AMERI ???!!!!!!!!!??

  • Milos

    16. februar 2023 | 15:35

    Kako bas na Tajvan da ode pa da li je moguce? Od tolike Kine on se bas na Americki Tajvan spusti. Jooooj ameriko drzavo prokleta. Prevaranti jedni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA