Vreme čitanja: oko 3 min.

Zelenski prkosi Putinu skoro godinu dana, ne gubi žar borbe: "Ruski lider ga je pogrešno procenio"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada su ruske trupe prešle preko ukrajinske granice, malo ko je predvideo transformaciju Zelenskog, bivšeg TV komičara čiji je rejting opadao kako je bes javnosti rastao zbog široko rasprostranjene korupcije, ekonomske slabosti i lošeg upravljanja

  • 49
Vladimir Putin, Volodimir Zelenski

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Iz noći u noć, skoro godinu dana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraćao se javnosti putem video snimaka, ohrabrivao svoje trupe u borbi protiv Rusa i pokušavao da održi pažnju sveta na nevolju koja je zadesila njegovu zemlju.

Uspešno je lobirao na Zapadu za oružje, ukidajući tabu za tabuom u tom procesu - u početku tražeći od Zapada smrtonosnu pomoć bilo koje vrste, a nedavno je ubedio nacije da mu isporuče borbene tenkove koji mogu da pomognu Ukrajini da pokrene kontraofanzivu.

Zelenski (45), koji se na vlasti nalazi od 2019. godine, ne pokazuje znake popuštanja. Ali to ne pokazuje ni ruski predsednik Vladimir Putin, koji je lansirao specijalnu vojnu operaciju 24. februara 2022. godine, kako je zovu u Rusiji, i čini se da se sprema za dugačak rat.

Kada su ruske trupe prešle preko ukrajinske granice, malo ko je predvideo transformaciju Zelenskog, bivšeg TV komičara čiji je rejting opadao kako je bes javnosti rastao zbog široko rasprostranjene korupcije, ekonomske slabosti i lošeg upravljanja.

Dok je Rusija gomilala trupe na granicama, kritikovao je strane ambasade i kompanije zbog napuštanja Ukrajine, rekavši da nanose štetu ekonomiji i, bar u javnosti, umanjuju opasnost velike invazije.

Zelenski je sada poznat širom sveta, simbol je otpora Ukrajine. U Ukrajini se njegova popularnost skoro utrostručila i neobično je stabilna.

Smiren i opušten tokom susreta sa ljudima u svom snažno utvrđenom štabu, obučen u majicu, duksericu i vojne pantalone maslinasto zelene boje, bilo da se susreće sa članom kraljevske porodice ili u poseti vojnicima blizu linije fronta, Zelenski projektuje sliku postojanosti i čvrstine.

Međutim, tek treba da obezbedi zalihe sofisticiranih zapadnih borbenih aviona za koje kaže da su potrebni za potiskivanje ruskih trupa, ili obećanja o brzom članstvu u Evropskoj uniji. Pridruživanje NATO vojnom savezu i dalje izgleda nedostižno.

Iako nekad izgleda naduto, sa podočnjacima ispod očiju, nema naznake da mu ponestaje snage i želje, a prošlog meseca je akcijama prodrmao vladu kako bi ugušio negodovanje javnosti zbog korupcionaškog skandala.

"Zelenski je mnoge iznenadio, potcenili su njegove liderske kvalitete", rekao je Volodimir Fesenko, analitičar iz Kijeva.

On je rekao da je Putin pogrešno procenio Zelenskog.

"Putin je spremio specijalnu operaciju, a ne potpuni rat, jer je mislio da su Zelenski i ukrajinska vojska slabi i da neće moći da pruže veliki otpor. Ispostavilo se da je to greška", dodao je Fesenko.

Dok je sudbina Ukrajine visila o koncu na početku ruske invazije, Zelenski je snimao sebe mobilnim telefonom kako bi izjavio da će se on i njegova zemlja boriti i dalje.

"Ovde sam", rekao je Zelenski.

Bio je to početak napada na društvenim mrežama koji je održavao tokom rata, prenoseći jednostavnu poruku: "Pobedićemo".

Reuters je preneo da su ukrajinski vojnici plakali u zemunicama u blizini fronta dok se Zelenski obraćao tokom Nove godine.

"Ovo je godina kada je Ukrajina promenila svet. I svet je otkrio Ukrajinu. Rečeno nam je da se predamo, izabrali smo kontranapad", rekao je Zelenski.

Nasuprot tome, Putin često deluje mračno i izolovano, iz Kremlja preti Zapadu ili Ukrajini i retko se viđa u javnosti osim na određenim događajima.

Brojni strani lideri, političari i poznate ličnosti krenule su na dugo putovanje vozom do Kijeva da se sastanu sa Zelenskim u predsedničkom sedištu sa pogledom na Kijev. Slile su se milijarde dolara strane pomoći.

Pomoćnici opisuju prepun raspored koji je od dana invazije uključivao 377 telefonskih razgovora sa drugim liderima i šefovima međunarodnih organizacija, 41 obraćanje parlamentima i stranoj javnosti i 152 sastanka i niz drugih obraćanja.

U video snimku snimljenom ubrzo nakon ruske invazije, on je citirao obaveštajne podatke koji kažu da ga je Moskva proglasila metom broj jedan i da je njegova porodica - njegova supruga Olena Zelenska i njihovo dvoje dece - meta broj dva.

Anton Grušecki, zamenik direktora Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, ocenio je poverenje javnosti u Zelenskog od 70 do 80 odsto.

"Stabilnost ovog nivoa poverenja je bez presedana u ukrajinskoj istoriji", rekao je on.

Za sada se čini da ima podršku naroda.

"Ostao je ovde, nije paničio", rekao je Anton Fedorenko, komandant jedinice pod šifrom Mazda koja služi u istočnoj Ukrajini.

"Odmah je pokrenuo niz akcija i dela. Skrenuo je pažnju javnosti na Ukrajinu, što je takođe veoma važno. On je ovaj problem izneo u svet", rekao je on.

Video: Kralj Čarls III primio Zelenskog u Bakingemskoj palati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D'Mitar

    18. februar 2023 | 17:33

    Ponosni Ukrajinci se pokoriti ne daju! Udarila je Rusija na tvrd orah na kojem će plomiti zube. A dotle Ameri i NATO zadovoljno trljaju ruke. Oslabljena Rusija se više kočoperiti ne može i da to hoće.

  • Pera

    18. februar 2023 | 16:41

    Tako reći jedna mala Ukrajina ih već godinu dana rata čisti ko kombajn žito...A hteli su da je osvoje za 3 dana ...Uskoro im Ukrjna stiže do Moskve

  • neko ovde

    18. februar 2023 | 18:09

    Bravo za ukrajinskoga lava!!! Bori se Zelenski kao pravi lav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA