Vreme čitanja: oko 4 min.

Kirbi: SAD će nastaviti da pruža podršku Turskoj i Siriji, naši spasioci su na terenu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kirbi je rekao da su SAD spremne da pomognu u ovoj stravičnoj humanitarnoj krizi sa obe strane granice

  • 5
Džon Kirbi Foto: Tanjug/AP

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je danas da će SAD da nastavi da pruža podršku Turskoj i Siriji nakon razornih zemljotresa koji su zadesili to područje prošle sedmice.

Kirbi je na onlajn brifingu za novinare podsetio da je predsednik SAD Džo Bajden poručio da će Amerika biti spremna da pruži bilo kakvu vrstu pomoći Turskoj i Siriji nakon potresa.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost potvrdio je da će sekretar Entoni Blinken u ponedeljak otputovati u Tursku da bi proverio kako teku napori pružanja pomoći unesrećenima u zemljotresu.

"Naši spasilački timovi i ove nedelje su na terenu i pomažu u svakom trenutku. Naši helikopteri su tu da obave šta treba za turske, američke i spasioce iz drugih zemalja", rekao je Kirbi i dodao da su ekipe danas prevezle i isporučile tone raznorazne opreme - od vode i hrane, do pelena, sredstava za ličnu higijenu i grejalica.

"Prenosili smo i generatore širom regiona. Naši timovi vrše i procene štete na objektima, sa nadom da će moći da daju bezbednosno odobrenje za brojne objekte. Danas su obišli više od 5.500 zgrada, što omogućava ljudima koji su raseljeni da imaju šansu da se vrate svojim kućama", rekao je Kirbi.

Govoreći o Siriji, on je rekao da je neophodno učiniti sve kako bi pomoć stigla u ugrožena područja. Istakao je da SAD pružaju pomoć kroz saradnju sa brojnim organizacijama, koje potom dostavljaju pomoć tamo gde je neophodna.

"Pozdravljam odluku da se otvore još dva granična prelaza za konvoje UN-a, ali je ta odluka donesena prekasno. Voleli bismo da vidimo bolji pristup Siriji. Verujemo da samo rezolucija Saveta UN koja potvrđuje ovakav sporazum, može da obezbedi da Asadov režim ne povuče svoju reč i dozvoli da ključna pomoć stigne do Sirijaca kojima je preko potrebna", istakao je Kirbi.

Kirbi je ponovio da su SAD spremne da pomognu u ovoj stravičnoj humanitarnoj krizi sa obe strane granice.

"Postoji stranica na sajtu US Aid-a, na kojoj se navodi koje su se sve organizacije uključile u pružanje pomoći tokom ove krize, a pozivamo sve koji žele da pomognu da pogledaju sajt i to i učine", rekao je Kirbi.

Bajden iduće nedelje u Poljskoj

Osim o pomoći koju SAD pružaju Turskoj i Siriji nakon razornih potresa, Kirbi je, odgovarajući na pitanja novinara, pričao i o najavljenoj poseti Džoa Bajdena Poljskoj.

Kirbi je potvrdio da će prvi čovek SAD iduće sedmice posetiti Poljsku i da će se sastati sa kolegom Anzdrejem Dudom. Ipak, nije mogao da odgovori na pitanje da li će doći i do susreta sa ukrajinskim kolegom Zelenskim.

"Ne mogu da pričam o dodatnim sastancima predsednika. Ono što mogu da kažem jeste da se predsednik raduje što ide u posetu i što će se sresti sa kolegom Dudom. Predsesdnik želi da se zahvali narodu Poljske, ne samo za to što su pružili pomoć našim vojnim snagama u Poljskoj i našim naporima da se isporuči oprema, već i da se zahvali na velikodušnosti naroda, koji je bio spreman da ugosti više od milion izbeglica iz Ukrajine", rekao je Kirbi i dodao da je Bajden veoma zadovoljan dosadašnjom komunikacijom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

SAD ostaju uz Ukrajinu

Džon Kirbi je potvrdio i da će se Bajden obratiti i dati izjavu u vezi sa godišnjicom napada na Ukrajinu.

"Neću ja unapred da pričam šta će predsednik da kaže, ali moram da napomenem da su SAD bile vodeće kada je u pitanju pružanje pomoći Ukrajini, bilo finansijske, bezbednosne ili humanitarne pomoći", rekao je portparol.

Kirbi je ponovio da je odobreno dodatnih 40 milijardi i više dodatne pomoći za 2023. godinu.

"Znamo da će podrška Ukrajini biti nastavljena, pogotovo u domenu bezbednosnih sistema", rekao je Kirbi.

Govoreći o stanju na frontu u Ukrajini, Kirbi je rekao da je očigledno da se najteže borbe vode na području Bahmuta i Donbasa.

"Te borbe uglavnom predvode pripadnice Prigožinove Vagner grupe, ali se Ukrajinci hrabro bore. Ne znam kako će teći sa Bahmutom, ali sve i da ga Rusi zauzmu, neće im to doneti nikakvu stratešku prednost", rekao je Kirbi.

Potezi koje vuče Iran zabrinjavaju

Kirbi je rekao i da potezi koje Iran vuče u poslednje vreme zabrinjavaju, pogotovo kada se govori o produbljivanju veza sa Rusijom.

"Videli smo da sarađuju, pogotovo što se tiče Ukrajine, tu nema sumnje. Režim Irana potpomaže Putinove vojne sposobnosti i omogućava da ubija nevini narod Ukrajine. Šalju dronove Putinu i njegovoj vojsci, da bi mogli da targetiraju civilnu infrastrukturu, kuće, bolnice, pa čak i dečija igrališta. Nema sumnje da Iran pomaže Rusiji da nastavi ovaj razarajući rat u Ukrajini", rekao je Kirbi i dodao da potezi Irana destabilizuju region, ali i evropski kontinent.

"Treba imati u vidu da ovaj blizak odnos Irana i Rusije ide 'u oba pravca'. Brine nas mogućnost da Rusija uzvrati uslugu i da pruži pomoć Iranu da još više razvije svoje vojne sposobnosti, što bi dodatno destabilizovalo region", rekao je Kirbi.

Video: Čuli je kako tiho doziva pomoć: Pogledajte podvig srpskih heroja koji su izvukli devojku iz ruševina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    16. februar 2023 | 16:11

    Koliko ste opljackali sirove nafte do sada ubsiriji? Kako vas nije sramota da stalno otimate tudju imovinu.

  • Miki

    16. februar 2023 | 17:29

    Lažovi! Samo polako, stiće će vas božja pravda, niko od nje nije utekao,!

  • Sale71🐎

    16. februar 2023 | 16:48

    Tesko onome koga ste vi pomogli I pomazete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA