≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Putin je potcenio hrabrost Ukrajinaca i rešenost saveznika": Viktorija Nuland najavila nove sankcije Rusiji

Vreme čitanja: oko 7 min.

Podsekretarka je zatim još jednom ponovila ono što je američki predsednik više puta isticao, a to je da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno

  • 52
Amerika SAD zastava Victoria Nuland Viktorija Nuland Foto: Shutterstock, Pradeep Dambarage/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsekretarka za politička pitanja pri američkom Stejt departmentu Viktorija Nuland, održala je brifing za medije povodom predstojeće godišnjice rata u Ukrajini.

Nuland je na brifingu koji je organizovao "The Brussels Hub", a na kojoj je učestvovao i Telegraf, rekla da je ruski predsednik Vladimir Putin ozbiljno podcenio odlučnost, sposobnost i hrabrost ukrajinskog naroda koji brani svoju zemlju, demokratiju i slobodu.

"On je takođe potcenio rešenost slobodnog sveta koji stoji uz Ukrajinu, naše saveznike i partnere koji će podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno. Sada smo ujedinjeniji nego što smo bili pre ove brutalne invazije. Ne samo da se Ukrajina hrabro bori, već danas imamo više od 50 država koje pružaju na desetine milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći. NATO je jači, UN su ujedinjenije nego što su ikada bile", rekla je na početku svog obraćanja ambasadorka Nuland.

Ona je zatim dodala da je Ukrajina iznela predlog od deset tačaka za pravedni mir koji je predstavio predsednik Zelenski, dok, kako ona kaže, Rusija i dalje govori o lažnom miru.

"Ono što nam je potrebno je trajni mir u kojem Ukrajina može ne samo da ponovo postane, već i da napreduje unutar svojih granica. Nećemo se zalagati za bilo kakvu vrstu lažnog mira koji će Rusiji ne samo pomoći da odmori, već i da se oporavi i ponovo vrati. Vidite šta se dešava u Bahmutu. Rusija je objavila da kreće u novu ofanzivu. Ako je zaista tako, to je po mom mišljenju vrlo patetično. Ukrajina planira svoju kontraofanzivu malo kasnije", rekla je ona.

Ambasadorka je na kraju uvodnog obraćanja rekla da ne može da poveruje da sve ovo traje već godinu dana.

"Želim još jednom da pozdravim hrabrost i upornost ukrajinskog naroda na čelu sa predsednikom Zelenskim. Ne samo da se bore na frontu, već se sada susreću i sa opakom eskalacijom sukoba koju je Putin pokrenuo protiv njih u smislu napada na energetsku i drugu kritičnu infrastrukturu neselektivno napadajući civile, bombardujući gradove i filtrirajući decu u Rusiju. Trebalo bi da se stide", rekla je Nuland.

Na pitanje novinara šta misli da su Putinovi dalji ciljevi kao i da li će ponovo pokušati da napadne Kijev, podsekretarka kaže da je jedna od stvari koju ne voli da radi pokušaj da uđe u glavu ruskog predsednika.

"To definitivno nije mesto na kom želim da budem. Mislim da smo videli da je on arogantan i da veruje da može da pobedi Ukrajinu, da je Ukrajina ruska i da će se to nastaviti. Mislim da je mnogo interesantnije da li će ruski narod to moći da izdrži, s obzirom na to da je više od 200.000 ruskih sinova ubijeno i ranjeno u akcijama tokom ovih godinu dana. Šta ovaj rat donosi prosečnom Rusu? Ništa, smrt, destrukciju, gubitak tehnološkog i ekonomskog potencijala. Dakle, mislim da je zanimljivije da li će se ruski narod zalagati za to i da li će vojska moći da se bori, jer vidimo kakvo je stanje u Bahmutu", kazala je ona.

Novi paket sankcija Rusiji

Podsekretarka je zatim još jednom ponovila ono što je američki predsednik više puta isticao, a to je da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

"Ukrajina se bori za povratak cele zemlje unutar svojih granica. Podržavamo ih u tome, a učinićemo to i u sledećem pokušaju da povrate svoju teritoriju. Očigledno je da bi ovaj rat, ukoliko Rusija prestane da se bori, mogao da se završi sutra. Nažalost, ako bi Ukrajina prestala da se bori, tu bi završili. Ukrajinci su odlučili da teže ka miru. Naš stav ostaje nepromenjen, kaže ona.

Na pitanje šta će se dogoditi sa sankcijama koje je SAD uvela Rusiji, podsekretarka ima jasan stav.

"Mislim da će 24. februara SAD i naši partneri uvesti novi paket sankcija Rusiji. One će produbiti i proširiti sankcije u pojedinim kategorijama, posebno po pitanju ograničenja protoka tehnologije u rusku odbrambenu industriju, kao i sankcionisanje pojedinaca koji su direktno uključeni u ovaj rat i koji ga podržavaju. Uzećemo u obzir i nove mete koje izbegavaju sankcije, budući da su Rusi postali prilično pametni po tom pitanju. mislim na uvoz laptopova i frižidera preko trećih zemalja. proširićemo i bankarske sankcije. Pooštrićemo kontrolu izvoza, kojom će bitti obuhvaćen veći deo nelegalne trgovine, a posebno ćemo obratiti pažnju na države koje pomažu Rusiji da izbegne sankcije.  javno smo govorili o našoj zabrinutosti za iran, Kinu, ali postoje i druge države koje se svesno ili nesvesno koriste za izbegavanje sankcija", rekla je ambasadorka SAD.

Victoria Nuland Viktorija Nuland Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da neke članice EU poput Mađarske i Bugarske ne podržavaju naoružanje Ukrajine, podsekretarka Nuland ima jasnu poruku za njih.

"Rekla bih da svaka članica NATO podržava napore Ukrajine. Saveznici to čine na različite načine. Mnoge države koje su bile članice Varšavskog pakta imaju opremu iz sovjetskog doba koju više ne koriste, a koju su spremne da doniraju. Tu je i pitanje obuke. Takođe postoji i pomoć u vidu slanja zimskih uniformi, čizama i medicinske opreme. Neću otvoreno da govorim o tome šta koja država šalje, ali želim da kažem da države koje ste pomenuli doprinose u okviru svojih kapaciteta. Mnoge druge zemlje u Evropi i van nje koje su nekada gajile bliske odnose sa Rusijom, donele su odluku da podrže Ukrajinu zbog zla i brutalnosti rata", kaže ona.

Na pitanje šta je potrebno da bi se posle godinu dana održalo jedinstvo među saveznicima, Nuland kaže da podrška Ukrajini ne opada.

"Naprotiv. Mislim da na osnovu onoga što smo videli kada su sekretar Ostin i predsednik Majli rekli dok su bili u Evropi, ne mogu da se setim da li je to bilo juče ili prekjuče, da bi pomogli da se pošalje vrsta opreme koja će Ukrajini potrebna da bi napravili još jedan korak dalje ovog proleća. Vidite saveznike iz celog sveta koji pružaju stvari koje nisu pružali ranije poput sofisticiranije protivvazdušne odbrane, pokretljivije i efikasnije tenkove, oružje velikog dometa... Daleko smo od umora, vidimo da zemlje širom sveta razumeju, posebno nakon Putinove eskalacije da to mora da se zaustavi, a do toga će doći samo ako se ukrajincima omoguži da se bore", objasnila je ona.

Ona se takođe osvrnula i na dalje slanje pomoći Ukrajini.

"Neću da govorim o konkretnoj opremi. Do sada smo razvili našu podršku na bojnom polju i onome što vidimo da Rusija donosi na bojnom polju. Dakle, vidite, kao što sam ranije rekla, novu generaciju tenkova, uključujući američke Abramse, vidite da će uskoro stići nova protivvazdušna odbrana, Patrioti i tako dalje. Neke od ovih vrsta opreme zahtevaju dužu obuku, tako da gledamo da Ukrajini pošaljemo ono što će im biti potrebno za neposrednu borbu. Oni će morati da imaju mnogo jaču odbranu granica i sposobnost da obezbede da Rusija ne može ponovo da izvrši invaziju. Moraće da imaju bolje radare i rana upozorenja. Dakle, razmišljamo o borbi u kojoj su oni danas, ali takođe razmišljamo o našoj trajnoj posvećenosti da osiguramo da, čak i ako se ovo sada zaustavi na bojnom polju", rekla je ona.

Pitanje Švajcarske

Nuland se osvrnula i na odluku švajcarskog suda koji je zaplenu ruske imovine proglasio neustavnom.

"Švajcarska je bila odličan partner tokom cele prethodne godine, uglavnom prateći sankcije EU i mere EU za nametanje troškova Rusiji, radeći stvari koje su u prošlosti bile nezamislive, uključujući isključivanje svih velikih ruskih banaka iz SWIFT-a, obezbeđivanje da sredstva nisu likvidna i dostupna za povratak u Rusiju, zamrzavanje, kao i učestvovanje u zamrzavanju imovine oligarsima. Tako da smo veoma zahvalni na partnerstvu koje smo imali, i očekujemo da ćemo nastaviti sa ovim razgovorima kao što smo i sa našim partnerima iz G7 i EU po pitanju zamrznute imovine. Ali ono što ću reći jeste da smo ujedinjeni u uverenju da Rusija mora da plati za pustoš koju je napravila Ukrajini", rekla je ona.

Podsekretarka je pomenula i da se predsednik Bajden nedavno susreo sa brazilskim predsednikom Silvom da Lulom, a jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini. Poznato je da je Brazil među državama koje nisu u potpunosti osudile ruski napad u Ukrajini.

Ona se na kraju osvrnula i na aktuelnu situaciju u Ukrajini odgovarajući na pitanje da li Ukrajina ima dovoljno oružja da se bori protiv Rusije.

"Svi treba da radimo zajedno kako bismo omogućili Ukrajini da dobije ono što joj je potrebno na frontu, a i sama Ukrajina bi trebalo da pokrene svoju proizvodnju. U svetu imamo i države poput Indije koje u potpunosti zavise od rukog oružja i koje shvataju da neće biti snabdevanja. Tako da imamo priliku da obezbedimo ne samo da se naše zalihe dopune, već i da zemlje koje su zavisile od Rusije imaju druge opcije. Nastavićemo da radimo na tome", rekla je Nuland na kraju obraćanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZAC

    17. februar 2023 | 21:38

    Vi ste najveci huskssi rata , e narode da ratuju i vi na tome zaradjujete pravi ste nacisti modernog vremena.

  • Hogar

    17. februar 2023 | 22:21

    AMERIKA NAJVECE ZLO NA SVETU

  • Cruella de Ville

    17. februar 2023 | 22:18

    Ova žena je prva ušla u Kijev posle američkog prevrata 2014, kad su montirali svoje ljude i kad je i počeo ovaj rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA