Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi susret američkog i kineskog zvaničnika nakon obaranja balona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vašington je optužio Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i zauzvrat optužio SAD da optužuju bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji preleću vazdušni prostor Kine

  • 3
Entoni Blinken Antony Blinken i  Wang Yi Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa najviše rangiranim kineskim diplomatom Vang Jiem, potvrdio je portparol Stejt departmenta.

Sastanak, koji je održan na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prvi je direktan susret visokih američkih i kineskih zvaničnika otkako su SAD ranije ovog meseca oborile navodni kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, prenosi CNN.

Detalji njihovog razgovora još uvek nisu poznati, ali se pretpostavlja da je jedna od tema bio i balon koji je srušen iznad Atlantika.

Vašington je optužio Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i zauzvrat optužio SAD da optužuju bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji preleću vazdušni prostor Kine.

Kina tvrdi da je njen balon, koji su američke snage identifikovale i potom srušile ranije ovog meseca, bio civilna istraživačkam letelica koji je slučajno skrenula sa kursa.

Ranije danas Vang je kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom slučaju, ocenivši da je odgovor Vašingtona bio "apsurdan i histeričan" i "100 odsto zloupotreba sile".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. februar 2023 | 09:35

    POSLE RATA SA RUSIJOM KINEZI SU SLEDECI SA KOJIMA CE NATO RATOVATI NA TAJVANU !!!! TAJVAN JE DEO KINE!!!

  • Dragoljub

    19. februar 2023 | 12:42

    Nikolas,Amerika nema sta da traži sa omladinom koju vaspitava a kamoli da ratuje sa Kinom,pomeri se sa tog mesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA