≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Bajden doputovao u Kijev: Poseta Ukrajini držana u tajnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajden je šetao glavnim gradom Ukrajine zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a njih dvojica su posetili manastir Svetog Mihaila dok se u gradu oglasilo upozorenje o vazdušnom napadu

  • 12

Nakon što su se jutros pojavile glasine da američki predsednik stiže danas u Kijev, Džo Bajden je snimljen na ulicama ukrajinske prestonice sa kolegom Volodimirom Zelenskim.

The New York Times piše da je Bajden stigao u Kijev nakon 10-časovne vožnje vozom od granice sa Poljskom.

Šetao je glavnim gradom Ukrajine zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a njih dvojica su posetili manastir Svetog Mihaila dok se u gradu oglasilo upozorenje o vazdušnom napadu.

The New York Times je tu posetu opisao kao "demonstraciju odlučnosti njegove administracije u suočavanju sa dugogodišnjom invazijom Rusije na zemlju".

"Poseta Kijevu je obavljena tajno iz bezbednosnih razloga, a Bajden je napustio Vašington bez obaveštenja nakon što su on i njegova supruga imali retku večeru u restoranu u subotu uveče", piše američki medij.

The New York Times ističe da je javno saopšteno da će Bajdan da doputuje u Varšavu u utorak ujutru u dvodnevnu posetu, a zvaničnici su više puta negirali da postoje bilo kakvi drugi planovi koje bi mogli da objave o putovanju u Ukrajinu dok je on tamo.

"Zaista, Bela kuća je u nedelju uveče objavila javni raspored za ponedeljak koji pokazuje da je predsednik još uvek u Vašingtonu i odlazi uveče za Varšavu, kada je u stvari već bio pola sveta daleko", zaključuje medij.

Njegovo putovanje u Ukrajinu držano u tajnosti 24 sata

Putovanje predsednika Bajdena u Kijev u ponedeljak bilo je obavijeno velom tajne, što je odraz velike bezbednosne zabrinutosti posete aktivnoj ratnoj zoni.

Air Force One je u nedelju u 4:15 po istočnom vremenu napustio bazu Endruz pod okriljem mraka, prenosi CNN.

Novinarima u avionu nije bilo dozvoljeno da nose svoje uređaje sa sobom.

Bajden putuje sa relativno malom pratnjom, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, zamenicu šefa kabineta Džen O'Meli Dilon i ličnu pomoćnicu Eni Tomasini.

Bajden je kao potpredsednik SAD posetio Ukrajinu šest puta. Njegova poslednja poseta Kijevu bila je u januaru 2017, nekoliko dana pre odlaska sa funkcije.

Pre ponedeljka, ta poseta je ostala poslednja poseta najvišeg ranga Ukrajini, pošto ni potpredsednik Pens ni predsednik Tramp nikada nisu posetili tu zemlju.

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    20. februar 2023 | 11:54

    Ovo nije Bajden,ovo je njegov dvojnik.

  • Dali ce se

    20. februar 2023 | 11:36

    Vratiti

  • Citam u zapadno fasistickim novinama

    20. februar 2023 | 11:37

    Ovaj zeleni fasisti zavodi sankcije Rusima a Rusi uzimaju parce po parce ukrajine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA