Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi su očekivali da se Putin u govoru pohvali "Satanom", ali je ruski lider nije ni spomenuo: Zašto?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin je u prošlosti saopštio vesti o uspešnom testiranju ICBM, uključujući i u aprilu prošle godine, dva meseca nakon što je Rusija započela rat sa Ukrajinom

  • 27
Vladimir Putin govor Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je verovatno planirao da se pohvali nuklearnim raketnim testiranjem u svom govoru o stanju nacije u utorak, ali je lansiranje bilo neuspešno, rekla su dva američka zvaničnika za CNN.

Oni su rekli da je Rusija sprovela testiranje interkontinentalne balističke rakete, koje je izgleda bilo neuspešno, otprilike u vreme kada je američki predsednik Džo Bajden bio u Ukrajini u ponedeljak.

Rusija je obavestila Sjedinjene Države unapred o lansiranju putem linija za dekonflikaciju, rekao je jedan zvaničnik. Drugi zvaničnik je rekao da test ne predstavlja rizik za Sjedinjene Države i da SAD ne vide test kao anomaliju ili eskalaciju.

Testiranje teške SARMAT rakete, koja je dobila nadimak Satana II na Zapadu i koja je sposobna da dostavi više nuklearnih bojevih glava, čini se da nije uspelo, rekli su zvaničnici. Ona je uspešno testirana ranije i da je i ovog puta bilo uspešno, američki zvaničnici veruju da bi Putin do naglasio u obraćanju naciji i svetu u utorak.

Umesto toga, Putin nije ni spomenuo testiranje tokom govora koji je trajao skoro dva sata. Međutim, ruski lider je zvanično saopštio da će Rusija suspendovati učešće u novom START Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja sa SAD, ugrožavajući poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća svetska nuklearna arsenala.

CNN je prethodno saopštio da se navodno testiranje dogodilo dok je Bajden bio u Ukrajini u ponedeljak, na osnovu informacija od izvora. Nakon što je ova priča objavljena, jedan od zvaničnika je rekao da je testiranje obavljeno pre nego što je Bajden bio u zemlji. Drugi izvor je rekao za CNN da je testiranje bilo u ponedeljak, bez pružanja dodatnih informacija.

Tajming testa sugeriše da su SAD i Rusija komunicirale preko nekoliko različitih kanala ranije ove nedelje u svrhu smanjivanja opasnosti od sukoba. Američki zvaničnici su takođe obavestili Ruse u nedelju uveče, nekoliko sati pre Bajdenove posete Kijevu, da će predsednik otputovati u ukrajinsku prestonicu, rekao je u ponedeljak savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Putin je u prošlosti saopštio vesti o uspešnom testiranju ICBM, uključujući i u aprilu prošle godine, dva meseca nakon što je Rusija započela rat sa Ukrajinom.

Testiranje je takođe bilo za SARMAT raketu koja je prvi put otkrivena 2016. godine, i koja, prema pisanju ruskog državnog medija, ima domet veći od 11.000 kilometara.

Raketa može da nosi bojevu glavu od 100 tona i napravljena je kao naslednik R-36M Voevoda ICBM.

Putin je prošle godine upozorio da će raketa naterati one koji prete Rusiji da razmisle.

Video: Putin: Zapadne zemlje su bile dvolične kad su uništavale Jugoslaviju! Čast za njih ne postoji!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    22. februar 2023 | 16:19

    Čovek nije osvajač ni nacista.....brani normalne vrednosti jednog normalnog društva.......

  • PrAvEdNiK.no1

    22. februar 2023 | 16:32

    Tu su prijatelji iz Sjeverne Koreje da pripomognu

  • Milan

    22. februar 2023 | 18:31

    Da nema toga odavno bi nacisti napali Rusiju, ovako mogu samo da kevcu i kukumacu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA