Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemi svedoci ljudske cene rata u Ukrajini: Slike na spomenicima blede, prekrio ih sneg i mraz

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao i njihove fotografije na spomenicima, i priče o njihovim životima su u opasnosti da se zaborave: porodice su se odselile, komšije gube pamćenje, rođaci koji su ostali umorni su od prepričavanja užasnih smrti

  • 5
Slike fotografije spomenici groblje Irpinj rat Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Na groblju u Irpinju, u predgrađu Kijeva, fotografije na spomenicima su skoro neprimetne. Izložene kiši, suncu i mrazu otkako je rat počeo pre godinu dana, nekada svetle nijanse portreta na grobovima blede, a pojavljuju se žute mrlje i buđ.

Među njima je stariji čovek koji se smrzao na smrt pod ruskom okupacijom, mladi muškarac za kojeg se veruje da je mučen i obešen, starija žena koja je umrla sama i uplašena.

Muškarci i žene sahranjeni između marta i jula u Irpinju - i na grobljima u Buči, Kijevu, Lavovu i šire - nemi su svedoci ljudske cene ruske invazije.

Kao i njihove fotografije na spomenicima, što je tradicija u Ukrajini, i priče o njihovim životima su u opasnosti da se zaborave: porodice su se odselile, komšije gube pamćenje, rođaci koji su ostali su umorni od prepričavanja užasnih smrti.

Nakon ruske brutalne okupacije grada koja je trajala mesec dana, ukrajinski vojnici su povratili kontrolu nad Irpinjom krajem marta nakon žestoke ulične borbe. Stanovnici u Irpinju, kao i u Buči i Homostelu, ispričali su tužiocima i novinarima užasne priče o nasilju i smrti od strane ruskih vojnika.

Fotografije na groblju u Irpinju kriju svaka svoju priču.

Na nekima se i dalje mogu videti tragovi vojne opreme stradalog vojnika, dok se na drugima ne naziru lica od buđi.

Druge fotografije su u međuvremenu izbledele, a neke su zatrpane snegom.

Onima, kojima su porodica ili rođaci i dalje u gradu, zamenjene su fotografije, ali većinu je pregazilo vreme, kiša, sunce i sneg, dok se svet bliži godišnjici početka rata.

Video: Ukrajinci pevaju u skloništu dok traje vazdušna opasnost: Naš duh je nesalomiv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xx

    23. februar 2023 | 19:15

    Objavite priče i druge strane. Ovako ne pije vodu.

  • Kako je na ruskim grobljima

    23. februar 2023 | 19:13

    Gde su ukrajinski teroristi terorisali Ruse

  • Alex

    23. februar 2023 | 22:03

    Nekako mi je čudno da čitam tekstove o napaćenom narodu pod opsadom, a takve tekstove nisam video o Iračanima ili Avganistancima pa i Sirijcima! Strašno je to što se dešava u Ukrajini, ginu i nevini ljudi ali tako je to kad zapad i SAD diriguju a vi igrate po njihovim notama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA