Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski bogataš i špijun iz ere Hladnog rata pronađen mrtav: Umro pod misterioznim okolnostima?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegova smrt poslednja je u nizu sumnjivih smrti visokoprofiliranih ličnosti Kremlja, koje su umrle pod misterioznim okolnostima poslednjih godina

  • 2
Policija, Rusija, ruska policija Foto: Profimedia

Vjačeslav Rovneiko (59), ruski naftni magnat i bivši špijun, blizak Putinovom šefu obaveštajne službe umro je pod misterioznim okolnostima.

Rovneiko je pronađen bez svesti u svojoj vili nedaleko od Moskve, a doktori nisu mogli ništa da učine da ga spasu, piše Moskovsky Komsomolets.

U toku je istraga, a navodno nema naznaka da je u pitanju nasilna smrt.

Njegova smrt poslednja je u nizu sumnjivih smrti visokoprofiliranih ličnosti Kremlja, koje su umrle pod misterioznim okolnostima poslednjih godina.

Veruje se da je bio špijun KGB-a iz doba Hladnog rata koji je radio u Belgiji sa Sergejem Nariškinom, sada šefom SVR, ruske spoljne obaveštajne agencije.

Navodno je bio blizak i sa milijarderom Genadijem Timčenkom, koji slovi za oligarha najlojalnijeg Vladimiru Putinu.

Rovneikov bivši poslovni partner bio je Leonid Djačenko, čija je tadašnja supruga Tatjana, ćerka Borisa Jeljcina, prvog predsednika Rusije.

Par je osnovao Urals Energy, jednog od nekoliko velikih naftnih igrača sa kojima je bio povezan. Kompanija je osnovana u Londonu 2005.

Takođe je imao poslove povezane sa Britanijom, Belgijom, Luksemburgom i Kiprom, prema izveštajima, a 2006. je prijavljeno da je imao belgijski pasoš.

Rovneiko je diplomirao na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose.

Ruske poslovne baze podataka prikazivale su bivšeg špijuna kao "čoveka bez lica", a bio je poznat kao veoma tajnovit.

Bio je oženjen Irinom (63), inače koleginicom sa Instituta za međunarodne odnose, a njihov sin Nikolaj (40) radio je kao investicioni bankar u Londonu i studirao na Univerzitetu Kingston.

Podsetimo, desetine ruskih biznismena pronađene su mrtve od početka 2022. godine u nerazjašnjenim okolnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA