≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Londonski sud doneo prvu presudu za eksploziju u Bejrutu

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Bejrut eksplozija Liban Foto: Tanjug/AP

Sud u Londonu izrekao je prvu presudu o delimičnoj odgovornosti za razornu eksploziju u luci Bejrut u avgustu 2020. godine, u kojoj je poginulo oko 250 ljudi, prenosi ANSA pozivajući se na libanske medije.

Prema izveštaju medija u Bejrutu, Visoki sud pravde u Londonu proglasio je kompaniju Savaro, registrovanu u Velikoj Britaniji, odgovornom za 250 smrtnih slučajeva izazvanih eksplozijom 2.750 tona amonijum nitrata, ilegalno skladištenog godinama u jednom od hangara u libanskoj luci.

Prema optužnici, britanska kompanija je imala ulogu u nabavci eksplozivnog materijala pre njegovog dolaska u luku Bejrut 2013.

Za brojne kompanije i pojedince iz više država se veruje da su na različitim nivoima odgovorni za eksploziju 4. avgusta 2020, navodi italijanska agencija.

Advokatska komora Bejruta tužila je Savaro u Velikoj Britaniji i saopštila medijima vest o presudi londonskog suda.

U Libanu je sudska istraga i dalje de fakto zamrznuta, pošto su neki visoki političari i pripadnici bezbednosnog aparata, direktno umešani kao saodgovorni za zločin i decenijama zaštićeni od strane vlasti, ometali političkim i pravosudnim metodama rad Tarika Bitara, sudije koji vodi libansku istragu, navodi ANSA.

Snažna eksplozija odjeknula je Bejrutom 4. augusta 2020. godine. Poginulo je oko 250 osoba, a povređeno je više od 6.000.

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA