Vreme čitanja: oko 4 min.

"Prisiljeni smo da ih oplodimo": Jeziva ispovest zatočenih dečaka iz Sirije o pripadnicama ISIS-a

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pored Ahmeta i Hamida istu sudbinu je doživelo 8 maloletnika

  • 3
ISIS zatvor žene dete plače Foto-ilustracija: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia, Pixabay

"Prisiljeni smo na seks s njima kako bismo ih oplodili. Možete li nas izvući odavde?", pritrčala su dvojica dečaka, Ahmet (13) i Hamid (14), tvrdeći kako ih žene, bivše pripadnice ISIS-a, u zatočeničkom centru u Al-Havlu na severoistoku Sirije, prisiljavaju na seksualni odnos. Tamo je osam hiljada dece i žene koje su povezane s Islamskom državom, a neke od njih ni skoro četiri godine nakon što je kalifat izgubio svoje teritorije ne prestaju slepo da sledie njegove svetonazore, piše američki The Daily Beast.

Uz Ahmeda i Hamita, kako piše ovaj list, na snošaj je bilo prisiljeno još osam maloletnika. Jedan od njih rekao je da je u samo nekoliko dana morao spavati s osam žena vernih ISIS-ovim načelima. Neke su ih skrivale i u podzemnim tunelima sve dok ih nisu otkrili članovi Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i prebacili u rehabilitacioni centar u Orkeshu.

Tamošnji funkcioneri su rekli kako su žene dečacima govorile da žele da zatrudne kako bi povećale populaciju Islamske države i spremne dočekaju novi kalifat za koji su uverene da će se uspostaviti. Ne zna se koliko ih je tačno uspelo da zatrudni, ali iz SDF-a koji nadziru zatvoreničke kampove navode da je broj velik. Žene koje uspešno zatrudne porađaju druge zatvorenice koje su doktorke ili medicinske sestre.

Prisila na seks problem je i u drugim zatvoreničkim kampovima za bivše pripadnice ISIS-a i njihovu decu. U Roju je čak jedan dečak završio u bolnici nakon što mu je pozlilo zbog konzumacije supstance slične Vijagri koje su mu žene dale. U tom su logoru neke majke, želeći zaštititi svoje sinove, samoinicijativno molile logorske vlasti da im decu prebace u rehabilitacione centre.

Ahmed i Hamit sada su u Orkeshu kao i nekolicina dečaka koji su prošli kroz identično traumatično iskustvo. Smešteni su u čistim sobama s krevetima na sprat, što je mnogo bolje u odnosu na pretrpane i nezdrave zatvore ili logore iz kojih su došli. Pohađaju edukativne časove i igraju stoni fudbal ili onaj pravi. Prolaze i savetovanje koje im pomaže da se nose sa svojim traumama, ali i pokušava da ih razuveri od ISIS-ove ideologije. Konačni cilj je da se reintegrišu u društvo.

- Ne kopamo duboko u početku. Želimo da im damo vremena i ne zamaramo ih suočavanjem s takvim traumama - navela je Ahmetova i Hamidova savetnica.

Smeštanje dece u rehabilitacione centre i njihovo odvajanje od majki kritikovale su Ujedinjene nacije.

- Veoma smo zabrinuti da bi ovi dečaci mogli biti ozbiljno oštećeni i strahujemo da bi mogli nestati i završiti kao predmet prodaje, iskorištavanja, zlostavljanja, mučenja, neljudskog i ponižavajućeg lečenja ili kažnjavanja - piše u saopštenju.


Pristalice politike uklanjanja kažu da je seksualno iskorištavanje, zlostavljanje, radikalizacija i nestanak upravo ono što se događa nekim od ovih dečaka u kampovima kada ih njihove majke uspešno prokrijumčare terorističkim grupama.

U izveštaju UN-a takođe postoji žalba da je SDF noću odvodio dečake od njihovih majki, iako zapadna policija nekad radi isto kada odvodi decu iz opasnih porodica. Vlasti u logoru navode da je ženama unapred rečeno zašto i gde će im sinovi biti odvedeni te da su zamoljene da ih dobrovoljno predaju. Do sada, navode upravnici logora, samo su četvorica dobrovoljno odvedena. Sa sinovima koji su im prisilno oduzeti majke su u kontaktu telefonski, a razgovor se prisluškuje.

- Vrata su širom otvorena za sve države koje žele doći i uzeti svoju mladost - istaknuo je funkcioner Autonomne administracije severne i istočne Sirije (AANES).

Dok zapadni zakoni i politike ograničavaju zatvaranje maloletnika - opšte je poznato da zatvaranje dece s roditeljima može imati negativan uticaj na fizičko, mentalno i društveno stanje dece - SDF i AANES suočavaju se s misijom njihovog odvajanja od majki koje su ostale verne sledbenice terorističke organizacije. Isto tako, uprkoskritikama UN-a, većina država članica nije ponudila nikakvu alternativu slanju ove dece u kampove kojima upravlja AANES.

UN upozorava da će, ako budu uklonjeni, dečaci "verovatno biti smešteni u muške zatvore ili druge pritvorske objekte". Iz AANES-a navode kako je realnost suprotna i da se smeštaju u rehabilitacione centre kako bi se zaštitili od opasnih uslova u kampu, te kako bi mogli da prime psihoterapiju i podršku u sigurnom okruženju.

- Većina ovih dečaka je bila zatvorena od svoje sedme godine. Oni su žrtve terorizma i zaslužuju zaštitu međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava - zaključuje se u saopštenju UN-a.

Video: Trenutak hapšenja Lavice Balkana: Vrbovala devojčice sa Kosova za ISIS

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Striko

    25. februar 2023 | 20:25

    Ja mislim da su Amerikanci stvorili demokratiju na tim prostorima. ili su bar pokušali.

  • Deki

    25. februar 2023 | 21:59

    A mene interesuje gde se to tacno nalazi, jer hocu da pomognem tim jadnicima da oplodimo sto vise zena... :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA