Vreme čitanja: oko 1 min.

Šolc o kineskom predlogu za mir u Ukrajini: Ne pominje povlačenje ruskih trupa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski "mirovni plan" za Ukrajinu sadrži 12 tačaka

  • 10
Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

"Iz moje perspektive, ne postoji jasna rečenica koja kaže: ruske trupe moraju da se povuku", rekao je Šolc tokom posete Indiji u subotu, prenosi nemački "Velt".

On je dodao da je osuda zbog povećanog rizika od upotrebe nuklearnog oružja, što se pominje u kineskom predlogu, "apsolutno tačna".

Međutim, Šolc je istakao da "ne može biti mira pod ruskim uslovima".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak dokument u 12 tačaka o stavu Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

U predlogu se između ostalog poziva na nastavak mirovnih pregovora, prekid jednostranih sankcija i naglasilo svoje protivljenje upotrebi nuklearnog oružja.

Video: Džo Bajden i Si Đinping susreli se prvi put

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    26. februar 2023 | 09:32

    У Украјини су од памтивјека живјели и Руси .... Него шта раде швабе , швапски коњушари са све својим оружјем на туђој земљи?! Ове и овакве треба избрисати са лица не само Украјине него читаве кугле земаљске.

  • Mile od Stalaća

    26. februar 2023 | 09:19

    Oko tog sporazuma vidim da su se oglasili prvo Amerikanci i Švabe, jedino ne vidoh šta o tome misle Ukrajinci.Ili ima ko umesto njih da misli, šta je za njih dobro, a šta loše, kao i što su im isti ti smislili da je dobro za Ukrajince da puste neonaciste da zlostavljaju Rusko stanovništvo u regionima Donbas i Luganjsk, da ne poštuju Minski sporazum, da traže da uđu u NATO, da odbiju ponude Rusa pre početka akcije o autonomiji unutar Ukrajine...Kolac u tuđem d.petu ne boli.

  • Baki

    26. februar 2023 | 09:03

    Koji pogled jednog naciste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA