≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovako su navodno "partizani" uništili Putinov avion vredan 300 miliona i nestali

Vreme čitanja: oko 3 min.

Službeni Minsk i Kremlj su poručili da napada nije bilo

  • 5
Beriev A-50 Foto: Shemetov Maxim / TASS / Profimedia

Ruski vojni avion za rano upozorenje i nadzor Beriev A-50 navodno je teško oštećen u nedelju u napadu dronom na aerodrom u blizini glavnog grada Belorusije Minska, potvrdili su pripadnici beloruske opozicije u egzilu, a šefica opozicije Svetlana Tihanovska poručila je kako je ponosna na njih.

"Ponosna sam na sve Beloruse koji nastavljaju da pružaju otpor ruskoj hibridnoj okupaciji Belorusije i bore se za slobodu Ukrajine", napisala je Tihanovska.

Njene tvrdnje nije još moguće nezavisno potvrditi, a službeni Minsk i Kremlj su poručili da napada nije bilo, prenosi Jutarnji.

Franak Viačorka, savetnik Tihanovske, rekao je za BBC da je napad bio "kreativan i sofisticiran".

"Napad su dronovima izvršila dvojica Belorusa koji se sada već nalaze izvan zemlje", rekao je on i dodao da su "partizanima u akciji napada na avion pomogli lokalci, ali i neki ljudi iz vojske".

"Bilo je to vrlo hrabro jer Belorusi zapravo žive u stanju totalnog terora", rekao je Viačorka i poručio da je to najuspešniji čin sabotaže od početka 2022. godine.

BYPOL stoji iza napada?

Više detalja o navodnom napadu dao je Aleksandar Azarov, čelnik beloruske protivvladine organizacije BYPOL, citiran na aplikaciji za razmenu poruka Telegram i na poljskom informativnom kanalu Belsat.

"Prednji i središnji delovi aviona, kao i radarska antena oštećeni su kao posledica dve eksplozije u napadu na avio-bazu u blizini Minska", napisao je Azarov.

On kaže da su za napad korišćene bespilotne letelice.

"U operaciji su učestvovali Belorusi. Sada su na sigurnom", rekao je i potvrdio da se "nalaze izvan zemlje".

BYPOL je osnovala grupa bivših službenika iz beloruskog sigurnosnog aparata, a koji su prešli na stranu opozicije nakon brutalno ugušenih protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka koji su se odvijali 2020. godine.

Represivnim merama režima usprotivilo se više pripadnika sigurnosnih snaga, među njima i nekoliko zvaničnika, koji su se u oktobru 2020. sastali sa Tihanovskom i osnovali inicijativu/organizaciju BYPOL.

Naglasili su da se protive Lukašenkovom režimu, a Tihanovsku smatraju legitimnom predsednicom Belorusije. Koliko je poznato, deo pripadnika organizacije i dalje deluje u Belorusiji, dok su ostali u emigraciji.

Osim opozicije, o napadu su pisala i najmanje dva proruska kanala na Telegramu koja su se pozvala na svoje beloruske izvore.

Semjon Pegov rekao je da je aerodrom kraj Minska napadnut dronovima i da su zabeležene eksplozije "slične onima u bazi Engels" u Rusiji koja je pre nekoliko meseci napadnuta dronovima, prilikom čega je oštećeno nekoliko ruskih aviona.

Ukoliko je A-50 zaista teško oštećen, to bi bio vrlo značajan udarac vazdušnim snagama Ruske Federacije koje prema nekim podacima raspolažu sa manje od 10 takvih aviona (Awacs) koji su ključni za operacije njihovih borbenih aviona i bombardera.

Naime, Beriev A-50, NATO-ovog naziva Mainstay, namenjen je za rano upozoravanje iz vazduha, s mogućnostima zapovedanja i kontrole u vazduhu i sposobnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno.

"Oni zapravo šalju sliku bojnog polja, zbog toga bi gubitak takvog aviona bio vrlo značajan za rusku stranu", kažu britanske obaveštajne službe u svom dnevnom izveštaju i dodaju da bi to značilo da, prema njihovim informacijama, Rusima ostaju tek 6 operativna A-50 aviona.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana, bilo je više zabeleženih sabotaža u Belorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na železničkom sistemu što je ruskim snagama stvorilo velike probleme budući da su upravo putem železnice prevozili oružje i opremu koji su se koristili u invaziji na Ukrajinu.

Organizacija BYPOL bila je tada ta koja je obavestila o napadima i poručila da je "njihova odgovornost" boriti se protiv ruskih snaga i povratiti "dobro ime svojih predaka".

Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije direktno učestvovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dopustio ruskim snagama pristup da koriste teritorij na početku invazije pre godinu dana.

Rusija i Belorusija uspostavile su zajedničku vojnu jedinicu u Belorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih aviona i aviona za rano upozoravanje i kontrolu raspoređeni su u Belorusiji.

Video: Ruski avioni koji nadleću Moskvu najmoćniji detalj Parade

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    28. februar 2023 | 12:58

    Nije teško pretpostaviti šta bi se desilo da je Amerika uspela u pokušaju da i u Belorusiji ubaci ovu Tihanovsku kao trojanskog konja. Pored Zelenskog i nje Americi ne bi bio nikakav problem da dođe Rusima ispred kapije. Rusofobi bi likovali iako bi to bio gotovo siguran put bez povratka jer Rusija ne bi imala drugi izbor sem da pritisne crveno dugme.

  • Mladen

    28. februar 2023 | 14:07

    Nisam znao da su 1 Komanda specijalnih operacija Armije SAD ("Zelene beretke"), 1 Operativni odred specijalnih snaga ("Delta") i SEAL timovi Komande za specijalno ratovanje Mornarice SAD ("Foke") promjenili ime i sad se zovu "bjeloruski partizani"

  • Mane

    28. februar 2023 | 12:44

    Korak po korak, step by step…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA