≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno šta je upravnik rekao mašinovođi: Ubrzo se dogodila tragedija koja je odnela 40 života u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

"LAR-62, prođite kroz crveno izlazno svetlo dok ne dođete do ulaza u Nei Pori", rekao je šef stanice mašinovođi putničkog voza

  • 2
Grčka, sudar vozova Foto: Tanjug/AP

Svega nekoliko reči, koje je šef stanice u Larisi izgovorio mašinovođi putničkog voza koji je saobraćao iz Atine ka Solunu, mogle bi da budu razlog što je došlo do frontalnog sudara sa teretnim vozom koji je saobraćao ka Larisi. U nesreći je stradalo najmanje 40 ljudi, a više od 90 je povređeno.

Kako javlja Protothema, vrlo je verovatno da su ove reči bile fatalne za voz u kojem je bilo 370 putnika i članova posade.

"LAR 62, prođite kroz crveno izlazno svetlo dok ne dođete do ulaza u Nei Pori", navodno su reči glavnog čoveka stanice u Larisi upućene mašinovođi koji je u vagonima prevozio više od 350 duša.

Inače, Nei Pori je prva stanica posle Larise.

Upućeni izvori kažu da je "prema onome što je do sada saopšteno, načelnik stanice rekao policiji da je dao nalog za promenu koloseka, što sistem nije sproveo”.

"S obzirom na to da se incident dogodio na otprilike 25 kilometara od železničke stanice i mesta promene koloseka, da je šef stanice shvatio da se voz kreće unazad, naredio bi da oba voza zaustave pre nego što se sretnu“ dodali su isti izvori.

Izvori upućeni u slučaj objašnjavaju da to verovatno znači da šef stanice, koji je uhapšen u sredu u podne, nije shvatio da je dao pogrešnu komandu i da je putnički voz prebacio na "silaznu" liniju za Atinu na kojoj je teretni voz već bio u pokretu.

Isti izvori su, međutim, pojasnili da deo odgovornosti, očigledno manji, snose obojica mašinovođa jer su obavezni da razgovaraju jedni sa drugima, a takođe i sa Hellenic Train-om jer vozovi imaju GPS.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • minja

    1. mart 2023 | 15:24

    Grčka je jedina zemlja posle koje kad dođem u Srbiju imam osećaj da sam u Švajcarskoj, jako su nemarni, neuredni, lenji. Obišla sam mnoga letovališta, gradove i ostrva i nikada mi neće biti jasno kako im ne smeta da im armature od svega i svačeka štrče iz trotoara, pored puteva trava iznikla da prekriva pola zaustavne trake, divlje deponije u sred najskupljih letovališta, a sela, ne daj bože da zalutate, kao da ste u Afganistanu, kasaba do kasabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA