Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati uhapšeni u Zambiji se danas pojavili pred sudom: Advokat ne zna kada počinje suđenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati su prošle nedelje pušteni uz kauciju da se brane sa slobode

  • 0
BENIN Foto: Pixabay/artsysolomon

Osmoro hrvatskih državljana koji su prošle nedelje pušteni da se brane sa slobode danas su se pojavili pred Opštinskim sudom u Ndoli gde je sudija Jenifer Bvalja primila potvrđeni zahtev Višeg suda da se suđenje prebacuje na pomenuti sud.

Naime, Visoki sud u Ndoli odobrio je zahtev Republike Zambije da se predmet u kom se tereti osmoro Hrvata za navodnu trgovinu decom prebaci s Opštinskog na Viši sud, tu je odluku donela sudija Visokog suda Ivobn Čembe koja je državi odobrila zahtev da se slučaj sasluša na Višem sudu.

Sudija Opštinskog suda koja je vodila predmet pred nižim sudom održala je današnje ročište na kom je dobila potvrđeni zahtev.

"Opštinski sud je danas dobio zahtev, slučaj se prebacuje na Visoki sud. Čekamo da se odredi početak suđenja", rekao je advokat Hrvata Kelvin Silvimba.

Naime, sudija Visokog suda još nije odredila kog će se tačno datuma održati iduće ročište. Naglasila je da će datum idućeg ročišta biti određen prema advokatima.

Kao što je ranije pisao 24 sata.hr, država Zambija podnela je zahtev Visokom sudu da se slučaj u kom je osmoro Hrvata optuženo za pokušaj trgovine četvoro dece iz DR Kongo prebaci na taj sud.

"Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pažnju javnosti, kako u celoj zemlji tako i na međunarodnom nivou, te bi bilo prikladno da se stvar sasluša pred Visokim sudom", kako stoji u objašnjenju zahteva koji je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni, a u koji uvid imaju ekskluzivno 24sata.

U izjavi o zahtevu podnesenom Visokom sudu Ndola, Kombe Sakeni rekao je da je neizbežno da će zakoni Republike Hrvatske i DRC-a biti predmet razmatranja tokom rasprave na suđenju.

"Na sudbinu dece uticaće ovaj slučaj"

"Deo dokaza u ovom predmetu tiče se komunikacije upućene suverenoj državi, to jest DR Kongu, i moguće je da bi predmet mogao biti od međunarodnog interesa. Slučaj uključuje i četvoro dece, na čiju će sudbinu uticati ishod ovog predmeta", rekao je.

Sakeni je nadalje u zahtevu upućenom Visokom sudu, naveo da će taj zahtev biti za opštu dobrobit stranaka i da neće naneti štetu optuženim osobama.

"Od strane advokata sam pouzdano obavešten da ovaj sud ima nadležnost da sasluša ovaj zahtev i da je predmet taj u kom ovaj časni sud može iskoristiti svoju nadležnost da naredi da se tuženima sudi pred ovim sudom", rekao je Sakeni u zahtevu.

Osmoro Hrvata i viša službenica Odeljenja za useljeništvo Gloria Sakulenga (36) koja je u kućnom pritvoru, izjasnili su se da nisu krivi za krivično delo koje im se stavlja na teret.

Hrvati su prošle nedelje pušteni uz kauciju da se brane sa slobode.

Video: Grad Čačak nagradio hrabru Tatjanu koja je usvojila dete leptira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA