Vreme čitanja: oko 1 min.

Opozicija u Moldaviji protestuje zbog promene jezika u rumunski: Blokirali govornicu, traže smenu vlasti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procedura glasanja na sednici parlamenta protekla je uz povike "sramota" i "prevremeni izbori"

  • 6
Moldavija protest Foto: Tanjug/AP

Opozicija u moldavskom parlamentu blokirala je danas govornicu, protestujući zbog namere da se naziv državnog jezika promeni iz moldavskog u rumunski.

Poslanici su se poređali ispred govornice noseći transparente sa zahtevima za održavanje referenduma o tom pitanju, kao i smenu vlasti i prestanak kršenja ustava.

Prema rečima predsednika skupštine Igora Grosua, predlog amandmana na Ustav kojim bi se ozvaničio novi zvanični naziv jezika Moldavije, u prvom čitanju je usvojen glasovima 56 poslanika.

U Moldaviji, amandmani na Ustav moraju dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu, znači 67 od ukupno 101 poslanika.

Ukoliko ih je, međutim, prethodno predložio Ustavni sud, dovoljna je i obična poslanička većina. Ustavni sud je predložio promenu imena jezika još 2013. godine.

Procedura glasanja na sednici parlamenta protekla je uz povike "sramota" i "prevremeni izbori". Inicijativu za promenu imena jezika podnela je vladajuća stranka Akcija i solidarnost.

Prema tom predlogu, izraz "moldavski jezik" u bilo kojem gramatičkom obliku zamenjuje se izrazom "rumunski jezik".

Pored toga, reči "državni jezik", "službeni jezik" i "maternji jezik" zamenjuju se rečima "rumunski", ukoliko se misli na državni jezik Moldavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    2. mart 2023 | 18:33

    U Moldaviji se uglavnom priča rumunski jezik,mada većina njih znaju i ruski,Bio sam tamo,divan narod.Nekadašnja velika Moldavija je podeljena na pola posle Drugog Svetskog Rata kada je Crvena armija uzimala sve teritorije sve do Berlina.Jedan deo je ova međunarodno priznata Republika Moldavija a drugi deo je deo Rumunije,tamo kod grada Jaši.Samo da ih budale iz NATO-a i budale iz Rusije ne uvuku u rat.Pamet u glavu,dragi moldavci !

  • Miško

    3. mart 2023 | 00:18

    Ništa strašno, kad uskoro stignu Rusi vratiće im jezik...

  • aleksandar

    3. mart 2023 | 10:34

    Znači i oni imaju nekog Obradoviča i opoziciju sa "tridesetak demonstranata koji mrze". ( prebrojao AV ) A gde im je Georgijevič-Stamenkovski sa oba demonstranta ? U kafiču ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA