Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužna priča mašinovođe koji je poginuo u vozu, otac mu u zatvoru u Turskoj: Na potezu diplomatija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grčka se diplomatskim putem obratila Turskoj kako bi se omogućilo da otac prisustvuje sahrani sina

  • 0

Otac Nikosa Nalbandisa (28), mašinovođe koji je poginuo u železničkoj nesreći u Grčkoj, nalazi se u zatvoru u Turskoj i neće moći da prisustvuje sahrani, ukoliko turske vlasti ne odgovore pozitivno na zahtev porodice i dozvole to iz "humanitarnih razloga".

Tim povodom angažovalo se Ministarstvo spoljnih poslova Grčke koje se obratilo nadležnim turskim organima.

"Nikos je radio dve godine, bio je zadovoljan poslom, bio je borac, radio je od malena", rekao je njegov rođak.

Žena Nikosa oprostila se od njega juče u emotivnom postu na društvenim mrežama.

Nikosov otac je "u zatvoru u Turskoj i biće pušten na slobodu posle Uskrsa tako da neće prisustvovati sahrani sina", rekao je njegov rođak. Porodica je, kako je dodao, uputila molbu državi da uradi nešto tim povodom ako može, kako bi se omogućilo nesrećnom ocu da dođe na sinovljevu sahranu".

Ambasada Grčke u Ankari prenela je zahtev porodice turskim vlastima ističući  humanitarnu prirodu molbe, prenosi Protothema.

Prema diplomatskim izvorima, grčki konzul u Jedrenu je po instrukcijama šefa grčke diplomatije, odmah kontaktirao nadležno tursko tužilaštvo i zatražio hitnu dozvolu da poseti grčkog državljanina u zatvoru.


Dozvola za posetu je odobrena izuzetno i tokom pre podneva očekuje se sastanak. Isti izvor je naveo da grčka strana traži dozvolu, da iz humanitarnih razloga, pomenuti zatvorenik dobije dozvolu da prisustvuje sahrani svog deteta.

Grčki ambasador u Ankari i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Turske će se, prema istom izvoru, sastati posle podne.

Ono što je izvesno, kako je objasnila grčka strana, jeste da prihvatanje ili neprihvatanje zahteva za "specijalnu dozvolu iz humanitarnjih razloga" spada u isključivu nadležnost turskih vlasti.

Video: Rekonstrukcija stravičnog sudara vozova u Grčkoj: Kako je došlo do tragedije koja je potresla Evropu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA