Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršene dve smrtne kazne u Rijadu: Muškarci osuđeni za pedofiliju i ubistvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stopa pogubljenja u Saudijskoj Arabiji skoro se udvostručila od 2015. godine kad su vlast preuzeli kralj Salman i njegov sin Muhamed bin Salman

  • 6
Sudija, sudski čekić, presuda

Foto: Shutterstock

Vlasti u Rijadu izvršile su smrtne kazne nad dvojicom državljana Saudijske Arabije zbog seksualnih napada i ubistva, saopštilo je u subotu saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Omar bin Abdulah bin Obeidalah al Barakati osuđen je za namamljivanje i otmicu maloletnih dečaka, kao i za seksualno zlostavljanje i nanošenje štete, navodi ministarstvo, prenosi Alarabija njuz.

Krivični sud ga je osudio na smrt, a presudu su odobrili i Apelacioni i Vrhovni sud, saopštilo je ministarstvo i dodalo da je izdat kraljevski nalog da se presuda u skladu sa tim izvrši.

Al Barakati je pogubljen juče u Džedi.

Vlasti su izvršile smrtnu kaznu nad još jednim državljaninom Saudijske Arabije u Džedi, nakon što je osuđen za nekoliko zločina, uključujući ubistvo.

Mohamed bin Abdelrazak bin Sad Faidi osuđen je za ubistvo sa predumišljajem službenika obezbeđenja dok je bio na dužnosti i za otvaranje vatre na bezbednosne patrole, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Fajdi je takođe proglašen krivim za namerno paljenje naftnog postrojenja, kupovinu i posedovanje oružja u svrhu "izvođenja napada i ugrožavanja bezbednosti".

Stopa pogubljenja u Saudijskoj Arabiji skoro se udvostručila od 2015. godine kad su vlast preuzeli kralj Salman i njegov sin Muhamed bin Salman, javio je ranije Bi-Bi-Si, pozivajući se na izveštaj Ripriv o ljudskim pravima iz 2022. godine.

Ripriv je dokumentovao 147 pogubljenja u Saudijskoj Arabiji 2021. godine, ali navodi da je moglo da ih bude i više.

Iz grupe navode i da je zemlja „neproporcionalno" vršila smrtnu kaznu nad stranim državljanima - poput kućepaziteljki i sitnijih prestupnika sa drogom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOŠMI

    5. mart 2023 | 08:24

    U BRISELU su takvi ministri i šefovi vlada !!!

  • Zox

    5. mart 2023 | 08:31

    Ovo je prava država sa zakonom (smrtnom kaznom), kako bi se lakše disalo u Srbiji da ima smrtne kazne, bila bi očišćena od bagre.

  • Aca

    5. mart 2023 | 08:08

    Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA