Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri policajca poginula u Nagorno-Karabahu: Granatiran automobil, ima povređenih

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obe strane imaju žrtve i povređene u sukobu

  • 0
Nagorno-Karabah Jermenija Azerbejdžan Foto: Tanjug/AP

Tri policajca samoproglašene Republike Nagorno-Karabah su poginula, a jedan je ranjen u granatiranju od strane azerbejdžanske vojske, javlja Tanjug.

Kako je saopštilo ministarstvo unutrašnjih poslova Nagorno-Karabaha, poginuli su bili službenici odeljenja za pasoše i vize, navodi Interfaks.

U saopštenju se ističe da nisu tačne tvrdnje Azerbejdžana da je automobil koji je granatiran prevozio oružje iz Jermenije na područje Arkaha u Nagorno-Karabahu.

Dodaje se da je "kao rezultat uzvratnih akcija koje su preduzeli policajci i vojnici odbrane Arkaha koji su raspoređeni na obližnje položaje, azerbejdžanska strana pretrpela gubitke i odbačena na prvobitne položaje".

TASS navodi da je, sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo o mrtvima i povređenima u sukobu u Karabahu.

Kako se navodi, jedinice azerbejdžanske vojske su danas pokušale da zaustave jermenski automobil koji je vršio ilegalne isporuke vojnog tereta, ali su putnici u automobilu otvorili vatru na vojnike.

Dodaje se da obe strane imaju žrtve i povređene u sukobu.

Azerbejdžansko ministarstvo ocenjuje da je u cilju sprečavanja provokacija neophodno postaviti kontrolni punkt na granici sa Jermenijom i povući jermensku vojsku iz Nagorno-Karabaha.

Podsetimo, sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah , sa većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske SSR, a u septembru 1991. godine u centru te oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike.

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom, a od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA