Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanci se spremaju za najhladniju noć u godini, sneg već pravi probleme na ulicama: Hladno vreme do vikenda

Vreme čitanja: oko 2 min.

I idućih dana građani treba da budu spremni na vrlo niske temperature

  • 1
Sneg Velika Britanija Foto: Tanjug/AP

Meteorološki zavod Velike Britanije i Agencija za zdravstvenu sigurnost izdali su u utorak upozorenje zbog veoma hladnog vremena idućih dana.

Met ofis izdao je žuto upozorenje, dok je Zavod objavio treći stepen meteoalarma. U prevodu to znači da će cele nedelje biti veoma hladno, posebno na severu, uz povećanu opasnost od snega, poledice i noćnog mraza i posledično problema u saobraćaju, piše Sky News.

Temperature će se tokom dana tek ponegde popeti iznad 0 stepeni Celzijusovih.

Na jugu Engleske biće oblačno s povremenim kišnim razdobljima te se očekuje sneg u gorju, dok će prema severu i istoku zemlje biti više snežnih padavina.

U popodnevnim satima očekuje se prestanak padavina na jugu Engleske, ali na jugozapadu bi do večeri moglo biti kiše.

U sredu će uglavnom biti suvo, ali hladno, ali se na jugu Engleske, u južnom Velsu i južnoj Irskoj očekuje vetrovito s kišom, susnežicom i snegom.

U središnjoj i severnoj Engleskoj raste mogućnost snežnih padavina u četvrtak i petak. Britanci svaki radni dan mojgu da očekuju sneg.

U utorak uveče, kako prognoziraju britanski meteorolozi, očekuje se najhladnija noć u godini s temperaturama koje će se spuštati do -15 stepeni Celzijusovih, upozorava Met ofis. I idućih dana građani treba da budu spremni na vrlo niske temperature.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenja za sneg i led za velike delove Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Uzrok zahlađenja koji u martu stiže do Ujedinjenog Kraljevstva je kombinacija mlazne struje i područja niskog pritiska iznad središnjeg Atlantika.

Portparol Met ofisa Grejem Madž rekao je da će temperature biti "puno, puno niže nego što bismo očekivali u ovo doba godine".

"Očekujemo da će ovakvi uslovi biti barem do sledećeg vikenda, a možda i duže, jer ponekad ovakve vremenske prilike budu prilično tvrdoglave i ne popuštaju tako lako", rekao je on.

Obilni sneg već je pao u delovima pokrajine Aberdinšir u Škotskoj, a lokalni mediji javljaju da su automobili i autobusi zapeli na zaleđenim ulicama usled opasnih uslova.

Neki građani morali su da ostave svoje automobile na inače prometnim ulicama, a Fubar News opisuje prizor kao "nesreću koja čeka da se dogodi".

Lokalni mediji takođe javljaju o brojnim zastojima na ulicama na kojima su zapeli autobusi i automobili "jer nisu mogli dalje zbog zaleđenih i neprohodnih puteva".

Zbog niskih temperatura, četiri od pet termoelektrana na ugalj u Britaniji biće i dalje u stanju pripravnosti u slučaju pojačane potražnje.

Video: Zbog snežnog pokrivača proglašena vanredna situacija: Ovako izgleda zavejano Prijepolje iz vazduha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Несторовић Милутин

    7. mart 2023 | 12:40

    Надам се да нисам много безосећајан, кад кажем да не осећам никакву емпатију за збивања ове врсте у овој држави.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA