Vreme čitanja: oko 1 min.

Majka Jevgenija Prigožina skinuta sa liste sankcija EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Violeta Prigožina (73) dodata je na listu evropskih sankcija kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, pod izgovorom da je ona vlasnica nekoliko firmi koje se povezuju sa njenim sinom

  • 0
Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Majka Jevgenija Prigožina, vlasnika Vagner grupe, odlukom suda je skinuta sa liste sankcija Evropske unije.

"Uprkos činjenici da je Prigožin odgovoran za radnje koje su narušile teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, veza gospođe Prigožine sa njenim sinom, koja je uspostavljena u vreme donošenja restriktivnih mera, zasniva se samo na njihovom odnosu i stoga nije dovoljan da opravda njeno uključivanje u restriktivne mere“, naveo je Opšti sud u presudi.

Violeta Prigožina (73) dodata je na listu evropskih sankcija kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, pod izgovorom da je ona vlasnica nekoliko firmi koje se povezuju sa njenim sinom.

Vagnerova paravojna organizacija, koju je osnovao Prigožin, ima bliske veze sa Kremljom i uglavnom deluje mimo zakona i suočava se sa optužbama za ratne zločine i kršenje ljudskih prava prijavljenih u raznim područjima u kojima je učestvovala, uključujući Siriju, Libiju i Ukrajinu gde je podržavala proruske separatiste od 2014. godine.

Za zemlje članice EU, ove "veze" između majke i sina značile su da je stoga podržavala akcije i politike koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Dok se nalazila na listi sankcija Prigožina nije mogla da putuje u zemlje EU, a bila joj je i zamrznuta pokretna i nepokretna imovina koju ima u zemljama bloka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA