Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je devojčica koja je umrla od ptičijeg gripa: Majka misli da se zarazila od piletine koju je jela u školi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihov slučaj je izazvao međunarodnu zabrinutost, dok mnogi stručnjaci strahuju da ovo pokazuje da je virus mutirao kako bi bolje zarazio ljude nakon što je prodro kroz svetsku populaciju ptica

  • 0
Bean Narong Foto: Privatna arhiva

Devojčica iz Kambodže prva je osoba koja je preminula od ptičijeg gripa 2023. godine.

Bin Narong (11) je umrla 22. februara nakon što se zarazila virusom H5N1 u jugoistočnoj provinciji Prej Veng.

Devojčica, najmlađa od četvoro braće i sestara, retko kad je izostajala sa časova i sanjala je o tome da postane doktor. Njenom ocu Bou Vornu (49) je takođe dijagnostifikovan virus, što je dovelo do međunarodne zabrinutosti da se patogen širi među ljudima prvi put posle više decenija.

Otac nije imao vremena da žali za svojim detetom, već je morao da se vrati na posao kako bi brinuo o svojoj porodici.

"Nikada neću zaboraviti svoje dete. Nedostaje mi, bila je najmlađa u porodici. Suze same teku", rekao je otac za Daily mail.

Majka devojčice strahuje da se možda zarazila virusom preko kontaminirane piletine koju je jela u školi, dok nezavisni stručnjaci kažu da je to malo verovatno.

Zdravstveni zvaničnici tvrde da su zoonozu pratili do živine u blizini njenog sela.

Bou Vorn i njegova ćerka su među manje od 1.000 ljudi koji su ikada imali H5N1.

Njihov slučaj je izazvao međunarodnu zabrinutost, dok mnogi stručnjaci strahuju da ovo pokazuje da je virus mutirao kako bi bolje zarazio ljude nakon što je prodro kroz svetsku populaciju ptica.

Epidemija ptičijeg gripa, koja je počela prošle godine, najveća je u istoriji - pogodila je više od 200 miliona domaćih ptica širom sveta, kao i divlje ptice.

Već se proširio na sisare kao što su kune, lisice, rakuni i medvedi, izazivajući strah da bi uskoro mogao da dobije zabrinjavajuće nove mutacije koje bi mu omogućile da izazove pandemiju kod ljudi.

Da podsetimo, Bin se razbolela 16. februara, a otac je bio pored nje od prvog do poslednjeg trenutka, kada je umrla posle skoro nedelju dana.

Zdravstveni zvaničnici u Kambodži kažu da su se otac i ćerka zarazili preko živine u svom selu, i da nema dokaza da je infekcija bila sa oca na ćerku".

Međutim, porodica sumnja u to i tvrdi da ni otac ni ćerka nisu bili u kontaktu sa mrtvim ili zaraženim pticama.

Simptomi H5N1 slični su kao i kod običnog gripa. Uključuju kašalj, bolove u telu i povišenu telesnu temperaturu. U slučaju komplikacija pacijent dobija upalu pluća koja može biti smrtonosna.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije ovog meseca saopštila da se ptičiji grip H5N1 širi na sisare, ali da rizik prenosa na ljude ostaje nizak. H5N1 se širio među živinom i divljim pticama 25 godina, rekao je na brifingu generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, ali je napomenuo da nedavne izveštaje o infekcijama kune, vidre i foke treba pažljivo pratiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA